Bier als feestelijke aperitief: Lambiek en Geuze

maandag, 26 december, 2016 - 11:59

 

Bier als aperitief is nog niet zo ingeburgerd, dat klopt. Daarom geef ik je in de komende twee afleveringen graag wat tips rond bier als aperitief. Naast de tips rond welk bier te schenken, geef ik je graag wat bijpassende hapjes. Zo kan je zelf jouw ideale menu samenstellen. In dit eerste deel kijken we naar Lambiek en meer specifiek Geuze.

 In de Zennevallei rond Brussel maakt men al sinds lang een drank die ook sprankelende allures heeft, de Brusselse champagne genaamd Geuze. Dit bier op basis van Lambiek van verschillende jaargangen heeft ook een flinke dosis koolzuurgas achter de kurk die je uiteraard beheerst moet laten ontsnappen. Geuze is bovendien verfrissend en scherpt de eetlust flink aan. Schenk hem licht gekoeld, op keldertemperatuur voor de liefhebbers, maar zeker niet ijskoud. Serveren doe je voorzichtig, zonder de gist erbij te schenken. Deze hou je voor de liefhebbers. En de portemonnee? Dat valt zeer goed mee. Een 75cl. fles goede Geuze vind je reeds voor om en bij de 10€. Eén tip: let bij de aankoop op de benaming Oude Geuze. Alleen dan ben je zeker van een authentiek, beschermd product. Staat er enkel Geuze op het flesje, dan is dit mogelijk een aangezoete variant die je honger al afstompt nog voor je plaats hebt genomen aan de feestdis.

Enkele aanraders:

1. Oude Geuze 3 Fonteinen

Een van de passionele voorvechters van de authentieke Geuze, Armand Debelder,  maakt dit schitterende bier. Een stevig sprankelende kraag en een goudblond bier dat van kleur aan cider doet denken, sieren het bier. In de neus vinden we appel en amandel terug en een kenmerkende neus van Geuze. In de mond hebben we een mooi zuurtje dat appetijt opwekkend is, een fris fruitigheid van appel en toetsen van vanille en hout. De afdronk is droog en doet snakken naar meer. Met een alcoholvolume van 6% kan je je trouwens al een glaasje meer permitteren.

Passende hapjes:

- Zalmtartaar met frisse dressing 

- Kalfstartaar met oude kaas, dragon en olijfolie

- Taartje van appel en zwarte pens

2.Oude Geuze Mariage Parfait Boon

 

Dat authentieke ambacht en moderne techniek best samen kunnen gaan bewijst Boon met zijn recent in gebruik genomen moderne brouwerij. Het blenden van de Lambiek gebeurt nog altijd door de hand van de meester, Frank Boon, en daar is deze Mariage Parfait een mooi voorbeeld van. Deze Geuze bestaat voor 95% uit 3 jaar oude Lambiek die hem zijn complexe smaak geeft en 5% jonge Lambiek die de nodige suikers en verse gisten aanbrengt voor een tweede gisting . Het resultaat is een pittige Geuze met toetsen van besjes en steenfruit, vanille en eikenhout en een lichte kruidigheid die neigt naar kruidnagel.

Passende hapjes:

- Vanillemilkshake met knapperige groenten en gerookte paling

- Waterkerssoep met verse kaas

3. Rosé de Gambrinus Cantillon

Waarom niet een fruitbier? Deze Rosé de Gambrinus is geen Geuze, maar een Lambiek waaraan frambozen worden toegevoegd en die dan de nodige tijd krijgen om het bier te infuseren.  Cantillon bieren zijn meestal iets zuurder van profiel en zo ook deze Rosé.  Het aroma is rijk aan frambozen, heeft een goede zurigheid en ook wat van de typische geur die de Brettanomyces gisten afgeven en die doet denken aan een boerderij. Het klinkt raar als je het leest maar geloof mij, dit is hemels. De zurigheid zet zich ook voort in de mond met toetsen van frambozen, een lichte zoetigheid van de natuurlijke fruitsuikers en een kleine bitterheid. Dit bier heeft trouwens een mooie roodroze kleur met een sprankelende, roze schuimkraag. Een feestje in het glas.

Passende hapjes: desserten met donkere chocolade en rood fruit.

 - Moelleux van chocolade met soepje van aardbei