Koken met trappistenbieren

vrijdag, 3 oktober, 2014 - 09:39
kookboeken

Ondanks het feit dat elke stad, dorp of vereniging een eigen bier brouwt, kunnen we stellen dat één genre van bieren boven alles uittorent: trappistenLigt het aan hun religieuze achtergrond, rijke geschiedenis, manier van brouwen of krachtige smaak? Wie zal het zeggen.

Orval, Westmalle of Chimay, het zijn gewoon lekkere bieren. Het is niet toevallig dat ze van heinde en ver komen om West-Vleteren, Chimay of Orval te proeven en kopen. Ze behoren in ons eigen landje nog altijd tot het populairste genre gerstenat. Lange tijd waren trappisten een exclusieve Belgische ‘bedoening’: Chimay, Orval, Westmalle, Westvleteren, Achel en Rochefort. De laatste jaren kregen ze echter het gezelschap van buitenlandse collega’s. Nederland heeft natuurlijk al een tijdje zijn La Trappe. Zundert is nu de tweede Nederlandse trappist. Sinds een jaar of drie kennen we ook Engelszell (Oostenrijk), Spencer (Amerika) en Mont Des Cats (Frankrijk). Al is die laatste geografisch en bierkundig een randgeval. (De quizzers weten wat te studeren.)

Niet alleen de bieren zelf zijn hot. Ook het koken met die bieren is 'in'. Met bier kan je net zoals met andere dranken, denk aan wijn, twee kanten uit. Je serveert het naast of in het bord. Wat betreft de pairing, verwijzen we je graag door naar de volgende artikels:

1. Bier als feestelijke aperitief: deel 1

2. Bier als feestelijke aperitief: deel 2

3. Duvel Tripel hop: wat serveer je erbij?

Aarzel zeker niet om bier in gerechten te verwerken. Het krachtige aroma van de meeste trappisten zal het gerecht alleen maar ten goede komen. Een stoofpotje met Westmalle Dubbel is net zoals sabayon van bier of konijn met bier, een klassieker. Gastronomische restaurants gaan zelfs nog een stapje verder. Zij verwerken de bier in culinaire pareltjes. Het Belgische restaurant De Heeren van Liedekercke werd al meermaals bekroond tot Beste bierrestaurant ter wereld. Sterrenchefs zoals Gert De Mangeleer of Kobe Desramaults aarzelen niet (meer) om Belgische bieren in de kaart te verwerken. Die trend kunnen wij, als bierliefhebber, alleen maar toejuichen. 

 

Wie dit thuis wil eens proberen, mag zij gelukkig prijzen. Hotelschool Spermalie heeft samen met het Davidsfonds een nieuw boek uitgegeven: "Koken met trappistenbier". Het boek biedt net iets meer dan zomaar wat bierrecepten. Elke abdij en alle bieren worden vergezeld van lekkere recepten. 

Zelf eens proberen? 

Fazant met witlof, spruitjes, rösti's en Orvalroomsaus 

Koken met trappistenbier

Titel: Koken met trappistenbier

Auteur: Tim Cornille, Carl Delaey en Gido Van Imschoot

Uitgeverij: Davidsfonds Uitgeverij

ISBN: 978-90-5908-586-2

Prijs: €27,90