Lekkers van het seizoen: vijf keer lam

dinsdag, 12 mei, 2015 - 15:39

Lamsvlees is één van de producten die absoluut top zijn in de maanden april en mei. Van lamsfilet en koteletten tot gehakt, met lamsvlees kun je alle kanten uit en dat bewijzen we jullie graag met een selectie van 5 overheerlijke recepten.

1. Lamsfilet

Het fijnste stukje van het lam is ongetwijfeld de filet die we zonder uitzondering rosé eten, kwestie van zijn unieke smaak zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. In dit recept krijgt de ‘lamsfilet het gezelschap van een chutney van zuiderse groenten’.  Munt en lam zijn steeds een gouden combinatie, dat mag je bij deze alvast als extra tip noteren.

 

 

2. Lamskoteletten

Tijdens de lente is er geen ontkomen aan lamskroontjes. Zo lenen de afzonderlijke lamskoteletjes (inclusief beentje) zich perfect voor die eerste barbecue van het jaar, al doet een oven uiteraard ook uitstekend dienst. Een kruidig slaatje, mozzarella, pijnboompitjes, zelfgemaakte parmezaankoekjes en een overheerlijke pesto maken van dit gerecht een waar feest.

 

3. Lamsragout

Welk gerecht werd dit jaar ook al weer unaniem gekozen tot ‘Vlaamse kost’ van het jaar? Juist ja, stoofvlees! Een interpretatie op deze klassieker is lamsragout, een heerlijk suddergerechtje  dat bol staat van smaak. Een ideaal eenpansgerecht voor die lentedagen dat de zon verscholen blijft achter wolken. Het kruidige resultaat doet wegdromen van warmere oorden.

 

 

4. Lamsgehakt

Lamsgehakt is een essentieel ingrediënt om kefta of köfte te maken. Traditioneel wordt het gehakt op smaak gebracht en in balletjes gerold al dan niet rond een hardgekookt ei. Voor de gelegenheid gaan we met dezelfde ingrediënten aan de slag maar maken we geen balletjes maar krokante brickpakketjes. Een ideale appetizer. 

5. Pita van lam

Iedereen bezondigt zich wel een keertje aan fastfood en daar is absoluut niets mis mee. Voor een snelle pita moet je zelfs niet eens het huis uit, die maak je in een handomdraai zelf. Gebruik hierbij fijngesneden stukjes lamsvlees voor een optimale smaak en het kan niet meer mislopen. Voorzie wel voldoende, want eentje smaakt naar meer!