Moederdag: verwen mama met een heerlijke brunch

Moederdag: verwen mama met een heerlijke brunch
woensdag, 4 mei, 2016 - 20:04

Wat moet je nu op tafel zetten voor een brunch? Zoet en hartig in balans, tenzij je een familie zoetebekken hebt of net andersom.

Enkele tips. Overdrijf niet in je assortiment: enkele soorten lekker brood, kaas en charcuterie vormen al een mooie brunch op zich. Voor de hobbykoks zijn er enkele tips om gerechten zelf (op voorhand) te maken. Maar de gulden regel is dat je samen met je gasten feestviert en niet enkel in de keuken staat. 

Brood en beleg

Denk aan ontbijt en dan denk je aan brood, confituur, kaas en charcuterie. Haal sandwiches en pistolets bij je favoriete bakker, zorg voor verschillende soorten brood: rozijnenbrood, melkbrood, meergranenbrood, bagels... Bak je graag zelf je brood of wil je je een keer wagen aan huisgemaakte appelbollen of kaneelrolletjes

 

Kaas en brood is altijd een winner. Zorg voor een mooi assortiment aan zachte en harde kazen, haal ze tijdig uit de koelkast en serveer ze met je huisgemaakte veenbessenbrood.

 

Zorg ook voor een bordje met goede kwaliteit charcuterie, 2 tot 3 soorten is voldoende. Serveer met een lepeltje pittige mosterd of hartige confituren. En zet schaaltjes met hoeveboter op tafel. Feest! Je kan ook een bordje met gerookte vis op tafel zetten, denk maar aan een lekkere gerookte zalm, forel, heilbot ... of een huisgemaakte gravad lax

 

Vergeet ook de zoetjes niet: dit is het moment om die mooie potjes confituur die je met Kerst als cadeau kreeg op tafel te zetten. Of ben je een echte keukenpiet? Maak dan zelf je confituur of choco

 

Eieren 

Van gekookte eitjes tot gebakken eitjes of een oeuf en cocotte, volg je inspiratie van de dag. Wil je echt een keer uitpakken met je kookkunsten, serveer je gasten deze Eggs Benedicte met gerookte zalm en spinazie. Of maak een roereitje (als het een grote groep is is een roerei makkelijker voor te bereiden dan bv een gepocheerd eitje, maak het jezelf niet te moeilijk!). 

 

Yoghurt en granola

Granola vindt je in je supermarkt of biowinkel maar kan je ook makkelijk zelf maken. Serveer met lekkere yoghurt en een lepeltje honing in een mooi glas of kommetje. 

tip: maak wat extra granola om bij het afscheid als cadeautje mee te geven aan je gasten.

 

Pannenkoeken

Pancakes horen bij een feestelijk ontbijt, geserveerd met vers fruit, honing of ahornsiroop. 

 

Hartig

Favoriet bij velen en je kan ze warm of koud serveren: quiche. Probeer eens deze lentequiche met geitenkaas en Parmaham of deze quiche met bloemkool en en gerookte forel en serveer ze met wat veldsla en radijsjes.

 

Je kan ook een schaal met broodjes of bruschetta op tafel zetten. Beleg ze met heerlijke kazen en charcuterie of wat dacht je van deze bruschetta met erwtenpuree, mozarella en pecorino voor de fijnproevers onder het gezelschap.  

 

 

Zoet

Je hebt vast en zeker een favoriete bakker in de buurt die heerlijke taartjes voor je kan bakken. Hanteer je zelf graag de deegrol, probeer eens deze "pasteis de nata" Portugese taartjes uit Lissabon.

Tenslotte: vers fruitsap, een glaasje bubbels, het hoort allemaal bij een geslaagde brunch. En voor de kindjes: huisgemaakte ice tea

Proost, smakelijk én geniet ervan!