Zelfgemaakte granola met gekonfijte pompelmoes en Griekse yoghurt
Ingrediënten
-
4 roze pompelmoezen
-
500 g suiker
-
500 g Griekse yoghurt
-
2 el sesamzaad
-
een paar takjes munt
Voor de granola
-
300 g havervlokken
-
2 el pompoenpitten
-
1 el geraspte kokosschilfers
-
1 handvol ongepelde amandelnoten
-
1 handvol pecannoten
-
2 el chiazaad
-
2 el tahin (sesampasta)
-
2 el ahornsiroop
-
3 el kokosolie
voor de limonade
-
spuitwater
-
8 el pompelmoessiroop
-
4 schijfjes pompelmoes
-
een paar takjes munt
Bereiding
Snij de boven- en onderkant van de gewassen pompelmoezen. Snij daarna de schil van de pompelmoes. Snij de schil in dunne reepjes.
Breng water aan de kook. Kook de reepjes ongeveer 5 minuutjes in kokend water.
Snij al het wit van de vier pompelmoezen. Snij de partjes vruchtvlees uit. (à vif). Doe in kommetjes.
Haal de reepjes pompelmoes uit het water. Giet af en meng in een kookpot met 500 gram suiker.
Laat de suiker op een zacht vuurtje smelten. Zo konfijten de pompelmoesschillen.
Maak nu de granola. Hak de pecannoten en amandelen grof. Doe in een kom. Voeg er de andere zaden en noten aan toe. Voeg ook de havermout toe. Hou de kokosvlokken nog apart. Meng onder elkaar. (Tip: maak zelf je favoriete zaden- en granensamenstelling.
Laat de tahinpasta, kokosolie en ahornsiroop smelten.
Meng dit onder de noten en zaden. Is het nog wat te droog? Voeg dan extra ahornsiroop toe.
Smeer uit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Plaats 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Roer om de 5 minuten eens door elkaar. Voeg de kokosvlokken op het einde toe.
Giet de pompelmoesreepjes af. Leg ze op een rooster. Hou de siroop bij. Laat ze afkoelen en giet in een fles. Je kan dit gebruiken voor cocktails of limonade. Haal de reepjes door sesamzaad en laat drogen op bakpapier.
Haal de granola uit de oven en laat afkoelen. Dit kan je bewaren in een pot.
Neem de kommetjes met pompelmoes. Voeg granola, yoghurt en stukjes gekonfijte pompelmoes toe. Smakelijk!
Voor de limonade: doe wat ijsblokjes in een glas. Voeg in elk glas een schijfje pompelmoes toe. Voeg twee eetlepels siroop en extra spuitwater toe. Werk af met een takje munt en een rietje.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be