Vis op je feestmenu: de lekkerste recepten van hapje tot hoofdgerecht

Vis op je feestmenu: de lekkerste recepten van hapje tot hoofdgerecht
vrijdag, 25 november, 2016 - 09:28

Daarom doken we in onze receptendatabank en bundelden onze favoriete gerechten met lekkers uit de zee. Van coquilles over zalm tot zeeduivel en van hapje tot hoofdgerecht, je vindt het hier allemaal.

Hopelijk kunnen we je met deze tips helpen om je feestmenu om te toveren tot het lekkerste menu.

 

Hapjes

Ah, de hapjes. Er zijn er altijd te veel, en je steek er meestal best wel wat werk in. En toch zijn ze belangrijk. Ze zetten de toon, breken het ijs en verhogen de gezelligheid. De zee biedt ons heel wat mogelijkheden. Het meest voor de hand liggende zijn toastjes met zeevruchtensalades. Maak ze zelf, werk het toastje af met wat lompviseitjes, een takje groen en je hebt een eerste hapje.

Bekijk hier de volledige recepten van de drie heerlijke salades.

 

Zeevruchten"

 

In de volgende video geeft Sofie Dumont je drie opties mee. Ze krijgt de hulp van Familie-acteur Jo Hens. Op het menu: zalmburgertjes, een papillotje met vongole en een mousse met forel en Granny Smith. Het goede nieuws? Je kan zeer veel op voorhand maken. De zalmburgertjes kan je kneden, vormen en ongebakken bewaren in de frigo, de vongole en mousse kan je helemaal op voorhand bereiden. Top, niet?

Ontdek de recepten van de drie njammie hapjes.

drie

 

 

Heb je schrik dat de kinderen geen fan zullen zijn van je creaties? We hebben twee leuke ideetjes met vis. Fishsticks bijvoorbeeld. Eigenlijk is dit niet moeilijk te maken. Ze kunnen zelfs meehelpen. Vergeet de tartaarsaus niet natuurlijk. Of beleg ciabatta's met allerlei lekkers waaronder vis. Bak ze even af in de oven. Snij in stukjes en je hebt njammie minipizza's.

Fishsticks van zalm

Ciabatta pizza's met mozzarella en tonijn

 

ciabatta

 

 

Voorgerechten

Een voorgerechtje houden wij graag licht. Ideaal om op adem te komen na de schuimwijn, cocktails en hapjes en wat reserve te behouden voor het hoofdgerecht en dessert. Een ceviche van zeebaars is zoiets fris en licht, dat echt wel feestelijk is. De garnituren en de vis kun je perfect - weliswaar koel bewaren - op voorhand maken. Klinkt ceviche iets te speciaal? Dan bereid je toch gewoon een carpaccio van zalm. Iets klassieker en minstens even goed. Wil je graag een nostalgisch voorgerechtje? De garnalen- of krabcocktail is zo all-time klassieker. Eigenlijk onmisbaar op kerstavond.

 

Iets minder licht, maar wel lekker is dit zalmbuideltje van Sofie Dumont, Bart Kaëll en Luc Appermont. Maak er eventueel een kleine versie van om het iets lichter te maken. Wil je tenslotte een warm voorgerechtje? Een soepje gaat altijd, maar met deze venusschelpen en serranoham maak je pas echt indruk.Klik hieronder op de naam van je favoriete gerecht en ontdek het volledige recept.

Ceviche van zeebaars met limoen en avocado

Carpaccio van zalm met sojascheuten en rode biet

Krabcocktail met avocado en pompelmoes

Zalmbuideltje met bieslook en zeebaars

Venusschelpen met serrano en tomatensalade

 

 

ceviche"

 

 

cocktail"

 

 

vongole"

 

Hoofdgerechten

Tenslotte zijn we aanbeland bij de hoofdgerechten. OK, vis in een dessert gaat, maar dan zit je toch al op het niveau van de moleculaire en hooggastronomische keuken. Laat ons het dus maar wat eenvoudiger houden en afsluiten met enkele heerlijke hoofdgerechten.

 

Ook hier is er veel mogelijk. Zeeduivel (=lotte of staartvis) is een zeer lelijk beest, maar O zo lekker. Niet goedkoop, wel zeer feestelijk. Wikkel het bijvoorbeeld in wat gerookte ham, serveer het met gestoofde prei en pommes duchesse en je hebt je feestgerecht. Kabeljauw doet het ook altijd. Kort bakken in de pan, afgaren in de oven. Lekker met het een kappertjessaus. Een vispannetje is verder ook een optie, maar mag het misschien iets exotischer? Vul pastaschelpen op met kreeft of bereid griet in een zoutkorst. Klassevol, niet zo moeilijk én heerlijk. Zoek je echter echt een culinaire uitdaging? Deze tongrolletjes met Sint-Jakobsvruchten of de kabeljauw op drie wijzes zijn niet de meest eenvoudige gerechten, maar maken zeker en vast indruk. Ontdek hieronder alle recepten.

Griet in zoutkorst met stoofpotje van aardpeer en schorseneren

Kabeljauw op drie wijzes

Lotte of zeeduivel met prei en pommes duchesse

pastaschelpen met kreeft en tomatenroomsausje

Gebakken kabeljauw met erwtjes en kappertjessaus

Tongrolletjes met sint-jakobsvrucht, kreeftensaus en grijze garnalen

Vispannetje met kabeljauw, tong en sint-jakobsvruchten

 

vispannetje"

 

 

tongrolletjes"

 

 

Meer zin in oester, coquilles of gewoon op zoek naar nog wat receptjes? Klik en ontdek ze allemaal.