andijvie

Andijvie is een eenjarig bladgroente die rauw of gekookt gegeten kan worden en nauw verwant is aan witlof. De krulandijvie wordt rauw gegeten als sla, maar kan ook warm toebereid worden. Deze groente heeft een licht-bittere smaak. Deze bladgroente kan op dezelfde wijze bereid worden als diverse koolsoorten. De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijvie is veel zachter dan van de koude grond en heeft daardoor een kortere kooktijd. Bij krulandijvie bestaat de krop uit langwerpige en scherp getande bladeren.

Koop de andijvie zonder bruine plekjes of verkleurde steeltjes. Het is aan te raden om het zo snel mogelijk op te eten, de versheid gaat snel verloren. Je kan het maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren in een vochtig keukenpapier in een plastic zak in de koelkast.

Andijvie wordt voornamelijk gebruikt in salades en kan ook gebakken, gegrild en gegratineerd worden. Het is ook lekker in combinatie met ham, verschillende kazen, noten, waterkers en olijfolie.

Recepten