Kip uit de oven met whisky, zelfgemaakte aardappelchips en appelcompote
Ingrediënten
voor de kip uit de oven
-
1 handvol hooi
-
6 sneetjes gezouten spek
-
1 scheut whisky
-
agave
-
enkele takjes tijm
-
1 kl jeneverbessen
-
peper
-
zout
voor de aardappelchips
-
1 kg frietaardappelen
-
frituurolie
voor de appelcompote
-
1 kaneelstok
-
3 el olijfolie
-
3 el water
-
1 el suiker
voor de andijviesalade
Bereiding
Voor de kip: doe tijm, jeneverbessen en agavesiroop in een blikje. Kruid de binnenkant van de kip met peper en zout. Steek er ook hooi in.
Zet het blikje op een schotel en plaats de kip over het blikje. Vul het blikje nu met behulp van trechter en slang met whisky.
Kruid de buitenkant van de kip met peper en zout. Doe de hals dicht en leg er allemaal reepjes spek op. Bind de kip vast.
Plaats 1 uur op 180°C in een voorverwarmde oven.
Voor de appelcompote: snij de appels in vier. Schil en verwijder het klokhuis. Snij in stukjes en doe in een kom. Meng met suiker, steranijs, een kaneelstok en olijfolie. Schud op. Voeg water toe, stort uit in een ovenschaal en plaats bij de kip. Laat ook een uur mee garen.
Voor de aardappelchips: Schil de aardappelen. Snij met een mandoline in schijfjes en dompel onder in koud water. Dep ze droog en frituur ze in verschillende keren. Zet de friteuse op 160°C. Laat uitlekken op keukenpapier. Je kan dit trouwens op voorhand doen en ze warm houden in een oven.
Voor de andijviesalade: was de andijvie. Snij fijn. Pel en snij ook een sjalotje fijn.
Meng de andijvie met het sjalotje, wat fijngeknipte bieslook en mayonaise.
Afwerking: haal de kip uit de oven. Versnijd. Serveer met de appelcompote, spek, de chips en de sla.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be