basterdsuiker

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

Basterdsuiker ook wel bastaardsuiker of bruine suiker (indien het de bruin gekleurde variant betreft) genoemd, wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerde suiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Daarbij kan ook melasse en karamel worden toegevoegd. De karamel geeft de basterdsuiker ook wat meer smaak en een bruine kleur. Vroeger was basterdsuiker minder ver geraffineerde rietsuiker. Basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker. Hoe donkerder de kleur, des te hoger het vochtgehalte. Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel. Door bruine in plaats van witte suiker te gebruiken in bijvoorbeeld gebak, droogt dit minder snel uit en krijgt het gebak een bruinere kleur. Er is keuze uit witte, gele (lichtbruine) en bruine basterdsuiker.

Je kan deze suiker het best bewaren in een luchtdichte verpakking of pot.

Basterdsuiker wordt gebruikt in speculaas, vandaar dat dit koekje zo donker is. De suiker wordt ook vaak gebruikt op pannekoeken en rijstpap.

 

 

Recepten