Broodpudding met appelchutney
Ingrediënten
Voor de broodpudding
-
400 gr oud brood
-
1 th lepel kaneelpoeder
-
1 vanillestok
-
6 dl melk
-
80 gr bruine suiker
-
3 eieren
-
100 gr rozijnen
-
100 gr gedroogde abrikozen
Voor de appelchutney
-
600 gr boskoopappels
-
300 gr uien
-
100 gr rozijnen
-
40 gr basterdsuiker
-
200 ml ciderazijn
-
80 gr honing
-
2 schijfjes verse gember
-
100 ml appelsap
-
100 ml witte wijn
Bereiding
Voorbereiding: verwarm de oven voor op 170°C
De Broodpudding : Zet de melk met de vanille op een zacht vuur
Snij het brood in blokjes
Snij de abrikozen fijn en vermeng ze samen met de rozijnen, bruine suiker, kaneelpoeder en eieren in een mengkom. Klop los en giet bij het brood.
Verwijder de vanille uit de pan en voeg de warme melk toe bij het broodmengsel. Blijf mengen tot je een mooi, egaal beslag hebt. Haal het merg uit de vanille en roer mee onder het beslag.
Wrijf de cakevorm in met boter en bestuif met bloem
Giet het beslag in de vorm en bak gedurende 60 minuten af in een oven van 170°C
Snij de broodpudding in schijven en leg ze op een bord dat bepoederd is met bloemsuiker
De appelchutney: Schil de appels en snij ze in grove blokjes. Pel de uien en snij ze in kleine stukjes
Laat een klontje boter smelten in een braadpan. Voeg de appels, de uien, de gember, de suiker en de honing toe. Giet het appelsap, witte wijn en ciderazijn erover. Laat op een middelhoog vuur gaar sudderen gedurende 25 minuten. Roer af en toe in het mengsel
Serveer de chutney bij de broodpudding
Tip : Bewaar de chutney in een gesteriliseerde bokaal, zo bewaart het makkelijk enkele maanden in de koelkast
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be