Meloen

Meloen

Eigenschappen

De meloen is een vrucht die rauw wordt gegeten en een frisse, zoete smaak heeft. Meloenen bestaan voor ongeveer 80% uit water en bevatten daardoor weinig calorieën.

Er worden een viertal soorten onderscheiden:

  • Cantaloupe-meloenen: De naam van dit type is afgeleid van Canatalupo, een gehuchtje in Rome waar de meloenen werden gekweekt in de tuin van de Paus. Het bekendste ras uit deze categorie is de charentais of cavaillon (wordt voornamelijk in Frankrijk en Spanje geteeld). Van alle meloensoorten is deze soort de zoetste.
  • Gladde meloenen: Dit type meloen moet lang rijpen. De Honeydew en de Amarillo liso uit Spanje zijn de bekendste.
  • Netmeloenen: Dit type meloen heeft een kurkachtig lichtbruin of wit netwerk op de schil. De Galiameloen behoort tot deze soort.
  • Ogenmeloenen: kruising tussen netmeloen en Cantaloupe-meloen.

Bewaartip

Meloenen bewaar je best op een koele plaats of in de koelkast. Wanneer je meloenen in de koelkast bewaart wikkel je ze best in aluminiumfolie, anders gaat alles naar meloen ruiken en smaken.

Recepten