perzik

Eigenschappen

De naam perzik komt van “Perzisch”. Oorspronkelijk komen perziken uit China, maar ze kwamen via Perzië in Europa terecht. Tegenwoordig komen ze meestal uit Iran en het Middellandse zeegebied.

De schil van een perzik is eetbaar en voelt wat pluizig aan. Een nectarine heeft een gladde, glanzende schil, maar smaakt verder exact hetzelfde als een perzik. Een nectarine is dus geen kruising tussen een perzik en een pruim, zoals soms wordt beweerd.

Er zijn verschillende rassen van perziken die verschillen door hun kleur van het vruchtvlees: wit, geel of rood. Veel witvlezige rassen staan er om bekend dat ze beter smaken dan de gele, maar een nadeel is dat ze vaak sneller blutsen en minder lang kunnen bewaard worden.

In een perzik is een bron aan gezonde voedingsstoffen: vitaminen, aminozuren, mineralen, essentiële vetzuren, bioflavonoïden en anti-oxidanten.

Om te gebruiken in een gerecht, kan je een perzik gemakkelijk ontvellen door ze kruiselings in te snijden onderaan en heel kort even in kokend water te dopen. Net zoals je een tomaat pelt dus.

Recepten