Tournedos van hert, veenbessen, knolselderpuree en portosaus

Ingrediënten

Voor het vlees

voor de saus

 • 200 ml wildfond
 • 1 flinke scheut rode porto
 • peper
 • zout

voor de appeltjes

 • 4 kleine appels
 • 1 schepje bruine suiker
 • 1 klontje boter

voor de veenbessen

voor de knolselderpuree

Axl Peleman heeft het niet voor veenbessen. Sofie probeert hem te overtuigen door de veenbessen met perzik en gember te mengen. Ze serveert een lekker stukje wild en portosaus bij. Ideaal als klassieker tijdens de feestdagen!

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

 1. Voor de knolselderpuree: schil de knolselder. Snij in stukjes. Schil ook de aardappelen. Snij in stukken en stoom gaar met de knolselder. (20 minuten vanaf het moment dat water kookt)

 2. Stamp de aardappelen en knolselder tot puree. Voeg een klontje boter en wat (warme) melk toe. Kruid met peper, muskaatnoot en zout. Tip: neem een warme kookpot om je puree in te maken. Zo blijft die langer warm.

 3. Voor de veenbessen: snij de perzik in fijne blokjes (brunoise). Meng onder de veenbessen. Voeg rietsuiker en fijngehakte of geperste gember toe. Laat 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. 

 4. Voor de appeltjes uit de oven: snij de onderkant en bovenkant van de appel. Haal met een appelboor het klokhuis uit de appel. Doe in een ovenschotel.

 5. Doe boter in de appel. Strooi wat bruine suiker over de appel. Steek 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. 

 6. Voor het vlees: doe wat olie en een klontje boter in de pan. Smelt. Kruid het vlees met peper en zout. Bak aan in de hete olie en bruisende boter. Schroei mooi dicht langs elke kant.

 7. Haal uit de pan en stop een viertal minuutjes in de warme oven (180°C). (De duur hangt af van de grootte en de bakwijze van het vlees.)

 8. Voor de portosaus: giet het vet uit de pan. Blus de pan met wildfond. Laat verder inkoken met een scheutje porto. Kruid met peper en zout.

 9. Serveer de puree met het vlees, appel en veenbessen.

5
Average: 5 (1 vote)