Meringuetaart met peren, slagroom, geroosterde hazelnoten en chocoladesaus

Ingrediënten

  • 4 grote scharreleieren of biologische eieren
  • 200 gr ongeraffineerde basterdsuiker
  • snuifje zeezout
  • 2 blikjes (van 400 gr) gehalveerde peren op siroop
  • 100 gr hazelnoten, verwijder de schil
  • 2 stukjes stemgember, in fijne schijfjes gesneden
  • 200 gr pure chocolade (minstens 70% cacao)
  • 400 ml dubbele room
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 vanillestokje snij het in tweeën en schraap de zaadjes eruit
  • 1 sinaasappel (schil)
Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Brits
Dessert

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 150°C/ stand 2 en bedek een bakplaat van 40 x 25 centimeter met een blad vetvrij papier.

  2. Doe je eiwitten in een kraaknette kom en zorg ervoor dat er zeker geen kleine stukjes eierschaal of eigeel in terechtkomen. Klop ze op de mediumstand op tot de eiwitten stevige pieken vormen. Terwijl je mixer nog aanstaat, voeg je geleidelijk de suiker en een snuifje zout toe. Zet de mixer op de maximumstand en klop het gedurende 7 tot 8 minuten op, tot het meringuemengsel wit en blinkend is. Als je wilt testen of het klaar is, kun je wat van het mengsel tussen je vingers wrijven. Als het helemaal glad aanvoelt, is het klaar. Als het nog steeds korrelig aanvoelt, moet je het iets langer opkloppen.

  3. Doe op elke hoek van het vetvrije papier een kwakje meringuemengsel. Draai het papier om en plak het tegen de bakplaat. Smeer nu het meringuemengsel met een lepel over het papier. Maak er met de achterkant van een lepel een rechthoek van ter grootte van een A4-blad. Zet het in de voorverwarmde oven en bak het gedurende een uur of tot het krokant is vanbuiten en zacht en plakkerig vanbinnen. Rooster ondertussen de hazelnoten op een aparte plaat in de oven gedurende één uur of tot ze goudbruin zijn.

  4. Laat de siroop uit de blikjes peren lekken, maar bewaar de siroop van één blikje. Snij elke halve peer in drie stukken. Giet de perensiroop in een steelpan, doe er de gember bij en verwarm het op een middelmatig vuur tot het begint te pruttelen. Haal de pan van het vuur, breek de chocolade en gooi hem erbij. Roer met een lepel tot alles gesmolten is.

  5. Neem de meringuetaart en de hazelnoten uit de oven en laat ze afkoelen. Plaats de meringue op een mooi, rustiek bord of schotel. Klop de slagroom samen met de gezeefde poedersuiker en de vanillezaadjes tot het geheel gladde, zachte pieken vormt. Verbrijzel de hazelnoten (in een theedoek) en strooi de helft ervan over de meringuetaart. Lepel de helft van de slagroom erover en sprenkel er wat chocoladesaus over (als de chocoladesaus al wat vaster geworden is, smelt ze dan lichtjes door de pan boven een grote pot kokend water te houden).

  6. Verdeel de meeste stukjes peer gelijkmatig over de taart. Doe er de rest van de slagroom en peren op. Besprenkel het met nog meer chocoladesaus en strooi er dan de overgebleven hazelnoten en wat geraspte sinaasappelschil over. Dien het meteen op. Als je dit op voorhand klaarmaakt, zorg dan dat alles apart voorbereid is, maar voeg pas alles op het laatste moment bij elkaar.

0
Nog geen stemmen