Sofie Dumont bakte de grote VTM verjaardagstaart. Zo kun jij 'm maken!

Ingrediënten

voor de boterroom

Voor de gekleurde misérable

  • 400 g eiwit
  • 80 g suiker
  • 80 g bloem
  • 400 g amandelpoeder
  • 5 buisjes kleurstof (groen, geel, blauw, rood...)

voor de afwerking

  • Gekleurde driehoekjes in suiker, suikerconfetti...

Na de grote verjaardagsshow verraste Sofie Dumont de BV's backstage met een stuk verjaardagstaart. 'Want een verjaardag zonder taart is als een vergadering', zei de enthousiaste taartenprinses terwijl ze een stukje overhandigde aan Koen Wauters, Olga Leyers, Jonas Van Geel en vele anderen. Zij smulden van de taart, die er lekker strak uitzag, maar binnenin een vette knipoog naar 'VTM kleurt je dag' verborg. De kleurrijke laagjes misérable, de romige crème au beurre en de mooie suikerlaag vielen in de smaak bij alle celebrities. 'Dit is het mooiste moment', gaf Sean Dhondt toe met zijn mond vol.

Maak jij 'm ook?

 

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten

Bereiding

  1. Maak eerst het misérablebeslag: klop de eiwitten los en voeg de 80 g suiker al strooiend toeBlijf kloppen tot een stevig schuim.

  2.  Meng 400 g bloemsuiker met het amandelpoeder en zeef samen met de bloem. 

  3. Spatel dit voorzichtig onder de eiwitten.  Meng zeker niet te lang, anders bestaat er kans op ‘invallen’.

  4. Verdeel de massa in vijf, doe ze in vijf kommen en voeg in elk kommetje een kleurstof toe.  

  5. Verdeel het beslag van elk kommetje gelijkmatig (ongeveer 2 cm dik) met een beslagmes over een springvorm, bekleed met bakpapier. Als je geen vijf springvormen hebt, bak je ze apart. Spatel er dan wel steeds de opgeklopte eiwitten net voor het bakken door, anders vallen de eiwitten in.

  6. Verwarm de oven voor op 180 °C en bak elke misérable gedurende 30 minuten.

  7. Dit beslag zal weinig of niet kleuren, maar dat is de bedoeling.

  8. Laat de misérable afkoelen in de vorm.

  9. Maak de boterroom: splijt de vanillestokjes en breng ze met het water en de suiker aan de kook en laat 5 minuten koken.

  10. Klop intussen de eierdooiers tot een luchtige massa.

  11. Verwijder het vanillestokje uit de suikersiroop. Giet de hete suikersiroop op het draaiend eimengsel en klop de massa koud.

  12. Voeg de malse boter in één keer toe en klop stevig tot een gladde crème.

  13. In eerste instantie lijkt het of de massa schift, maar dat is normaal. Je moet gewoon verder kloppen tot je een mooie, gladde massa krijgt.

  14. Leg een eerste laag misérable op een taartplateau en smeer er een dikke laag vanille crème au beurre over. Leg er een nieuwe laag misérable over, gevolgd door een nieuwe laag boterroom enz.

  15. Werk rondom rond strak af met de rest van de crème au beurre.

  16. Werk de taart naar believen af met de witte suikerpasta, gekleurde driehoekjes, suikerconfetti.... 

5
Average: 5 (1 vote)