Taart met abrikozen en vijgen

Ingrediënten

kruimeldeeg

  • 150 gr koude boter in blokjes
  • 50 gr suiker
  • snufje zout
  • 2 vanillestokjes
  • 1 ei
  • 200 gr bloem

Vulling

siroop van venkelbloemen

  • 1 el honing
  • 1 el water
  • handjevol venkelbloemetjes

ter garnering

  • 1 el zure room
Beginner
6 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Gebak

Bereiding

  1. Doe de boter samen met de suiker en het zout in de mengkom van de keukenrobot. Start de keukenrobot op een matige snelheid.
 Haal de zaadjes uit de vanillestokjes en doe ze bij het mengsel.
 Voeg er het ei bij. Meng verder tot een homogene massa.


  2. Voeg de helft van de bloem toe. Kneed even verder op halve snelheid en doe de resterende bloem bij het mengsel. Verhoog nu systematisch de snelheid van de keukenrobot. Meng verder tot het deeg begint te ‘bollen’.

  3. Haal het deeg uit de keukenrobot en kneed even met de handen. Laat het deeg voor gebruik één uur in de koelkast rusten.

  4. Was de abrikozen en de vijgen grondig. Snij de abrikozen in kwartjes en de vijgen in sneetjes. Laat de oven voorverwarmen op 180°C.

  5. Hak de hazelnoten in brokjes. Dat kan met een mes of in de keukenmachine. Rol het deeg in cirkelvorm uit op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Streef naar een dikte van vier à vijf milimeter. Prik er met een vork in en rol de uiteinden een beetje op.

  6. Beleg met het fruit. Strooi de hazelnoten erover en bak twintig minuten in de oven. Kook ondertussen de honing met het water en de venkelbloemetjes tot hij vloeibaar is (ongeveer een minuutje).

  7. Serveer de taart met een toefje zure room en met een eetlepel siroop van venkelbloemen.

  8. Tip: Maak het jezelf gemakkelijk en koop kant-en-klaarkruimeldeeg. Ja, ik durf dat zonder mij schuldig te voelen.

5
Average: 5 (1 vote)

Happy Days met Sofie Dumont

Recepten
Sofie Dumont
Redactie
Sofie Maertens
Uitgeverij
Borgerhoff & Lamberigts en VTM Books
Fotografie
Kris Vlegels & Sigfrid Eggers
ISBN
9789089313133