vijg

Eigenschappen

De vijg is de vrucht van de vijgenboom. De vrucht is van oorsprong vrij droog en zoet van smaak. Bij ons is ze vers en gekonfijt verkrijgbaar. De vijg is één van de oudst bekende vruchten. Al rond 9000 v. Chr. werden vijgen verbouwd in een vroeg-neolithisch dorp in de Jordaan-vallei. Tegenwoordig groeien zij ook veel in Zuid-Europese landen, zoals Frankrijk en Griekenland.

Vijgen hebben een dunne leerachtige schil. Afhankelijk van het soort is de schil groen-geel of blauw-violet. Het zoete vruchtvlees is vlezig, wit–roze of donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes. Vijgen zijn schijnvruchten: gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar.

Rijpe vruchten zijn erg gevoelig voor schimmel. Als er bruine plekjes op de vijg verschijnen is de schimmel binnen gedrongen. Binnen enkele uren zijn de suikers in de vijg omgezet in zuren en is de vijg niet meer te eten.

Recepten