Aziatisch kippensoepje, varkenskroon met dauphine aardappelen en blackwellsaus
Ingrediënten
Voor het Aziatisch soepje
-
1 ui
-
1 lente-ui
-
1 prei
-
1 teen look
-
4 stengels citroengras
-
chilipeper
-
50 g sojascheuten
-
2 l kippenbouillon
-
200 g rijstnoedels
-
150 g kip (in dunne reepjes)
-
150 g eend (in dunne reepjes)
-
150 g biefstuk (in dunne reepjes)
-
1 zakje groene thee (naar smaak)
-
een paar el gezouten pinda's
-
1 kl sesamolie
-
1 limoen
-
2 takjes tijm
-
1 klont boter
-
2 blaadjes laurier
Voor het varkenskroontje
-
2 varkenskronen
-
peper
-
zout
-
1 takje tijm
-
1 blaadje laurier
-
2 el arachideolie
-
1 klontje boter
-
½ bloemkool (in roosjes, reeds gestoomd)
-
50 g zilveruitjes (opgelegd)
-
50 g kleine zure augurkjes (opgelegd)
-
1 l kippenbouillon
-
50 g boter
-
60 g bloem
-
50 ml room
-
1 tl kurkuma
Voor de dauphine aardappelen
-
150 g bloem
-
125 g boter
-
65 ml water
-
4 grote eieren
-
peper
-
zout
-
nootmuskaat
-
2 kg aardappelen (loskokend, geschild en gestoomd)
Bereiding
Voor het Aziatisch soepje: Snij de ajuin, de prei en de lente-ui fijn. Pers ook wat look. Stoof in een pot met een klontje boter.
Voeg de sesamolie, tijm, laurier en citroengras (in twee gesneden) toe.
Blus met de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Als de soep kookt, voeg je de kip, het rundsvlees en de eend (allemaal in reepjes) erbij. Daarna mogen ook de rijstnoedels erbij.
Snij de pindanootjes fijner. Doe een zakje groene thee bij in de soep. Laat nog een kwartiertje trekken. Schep de soep uit in kommetjes. Garneer met wat sojascheuten, pindanootjes en eventueel limoenzeste.
Voor het varkenskroontje: Kruid het varkenskroontje met peper en zout. Zet een pot op het vuur en doe hier boter en olie in. Smelt en voeg tijm en laurier toe. Kleur de varkenskroon aan in de hete pot. Kruid met peper en zout.
Zet het varkenskroontje 35 minuten in de voorverwarmde oven op 190°C.
Voor de Blackwellsaus: Maak een roux van de boter en de bloem. Smelt de boter. Voeg de bloem toe. Roer droog tot het naar koekjes ruikt.
Doe de kippenbouillon, kurkuma en de room bij. Roer goed onder elkaar en laat kort opkoken. Doe er de al dente gestoomde bloemkool, de zilveruitjes en de augurkjes bij.
Kruid de saus met zout en peper. Als je de saus nog zuurder wil, kan je een beetje azijn toevoegen.
Voor de dauphine aardappelen: Doe de boter, water en zout in een steelpannetje en laat het opkoken. Voeg de bloem in één keer bij, wanneer het kookt.
Stamp de gestoomde aardappelen fijn. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Doe van het vuur de eieren bij het beslag. Roer goed onder elkaar.
Meng het beslag onder de aardappelen. Schep met een ijsschepper bolletjes uit de aardappelen en bak ze 2 minuutjes in een friteuse. Laat uitlekken op keukenpapier.
Afwerking: versnijd het vlees. Serveer een stuk vlees met de saus en de kroketjes.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be