Kibbeling met gekonfijt tomatensausje

Ingrediënten

 • extra bloem
 • 1 friteuse + olie
 • 1 siphon of spuitfles + gasvulling

voor de kibbeling

voor het tomatendipsausje

 • een paar el zelfgemaakte mayonaise
 • 1 ui
 • ½ bot dragon
 • een paar takjes tijm
 • een paar blaadjes laurier
 • olijfolie

Het lievelingsgerecht van Jan Van Den Bosch. Kibbeling is een snack die bestaat uit stukken gesneden vis die in een beslag worden gedompeld en daarna gefrituurd worden. Dit is het lievelingsgerecht van Familie-acteur Jan Van Den Bosch. Zijn vader was sportvisser en maakte dit regelmatig voor hem. Sofie bereidt het speciaal voor hem opnieuw.

Zelf mayonaise maken met dit recept

Tip: de tomaten konfijten duurt lang. Geen tijd? Gebruik dan halfgedroogde tomaten. Het beslag maken gaat ook met gewone bloem. Voeg dan wel een snuifje bakpoeder toe.

Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch

Bereiding

 1. Voor de gekonfijte tomaten: snij een kruisje in de tomaat en haal ook het harde deel uit de tomaat. 

 2. Zet een grote pot met water op het vuur. Breng het water aan de kook. Dompel de tomaten tien seconden onder in het kokend water. Haal uit en verfris dadelijk onder koud water.

 3. Schil de tomaten. Snij in partjes. Verwijder de zaadlijsten.

 4. Leg ze op een bakplaat en duw ze een beetje plat. Giet er wat olijfolie over en kruid met zeezout, peper, tijm en laurier. Zet de tomaten 9 uur in een voorverwarmde oven van 90 graden Celsius. Steek een houten lepel tussen de deur van de oven, zodat het vocht weg kan. Kan je dit niet doen? Open dan af en toe de oven. 

 5. Voor het sausje: Haal de tomaten uit de oven. Laat afkoelen. Verwijder de laurier. Snij voor het sausje de ajuin, gekonfijte tomaten en dragon fijn. Meng dit met zelfgemaakte mayonaise. Kruid met peper en zout. Zet opzij.

 6. Voor het beslag van de kibbeling: doe de bloem, de honing, zout, peper, de wodka bij elkaar en meng goed tot er geen klonters meer zijn. Voeg op het einde het bier toe en meng onder elkaar. 

 7. Doe het mengsel in een sifon of spuitfles. Draai er 1 gasflesje op. Laat 1 tot 2 uur rusten in de koelkast.

 8. Zet alles klaar voor de kibbeling. Doe bloem in een diep bord. Snij de vis in stukken. Verwarm de friteuse voor op 190°C. Spuit het beslag in een een kom.

 9. Haal de vis eerst door de bloem en daarna door het beslag. Leg ze daarna in de friteuse met het mandje naar beneden. Zo kleeft de vis niet aan het mandje. Frituur krokant.

 10. Is het beslag niet dik genoeg? Voeg dan wat extra bloem toe.

 11. Afwerking: laat de kibbeling uitlekken op keukenpapier. Serveer de kibbeling met de tomatendipsaus.

0
Nog geen stemmen