De wereld Rond met 80-jarigen: Sushi

Ingrediënten

voor de rijst

 • 400 g sushirijst (bv. Kome)
 • 475 ml water
 • 2 g Kelp of Japans zeewier bv. Kombu

voor de sushi-azijn

 • 100 ml rijstazijn
 • 50 g suiker
 • 10 g zout

In De wereld rond met 80-jarigen trekken Olga Leyers en Sieg De Doncker met een groep kwieke senioren naar alle uithoeken van de wereld. Elke week verkennen ze een ander land.

In de laatste uitzending gaan de 80-jarigen naar Japan, het land van de sushi.

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Japans

Bereiding

 1. Begin met het spoelen van de rijst, tot het water mooi helder is: doe de rijst in een zeefje en hou onder de kraan. Kook de rijst gaar in 475 ml water. Voeg een plakje Kombu toe voor de smaak. Plaats een deksel op de pot en dek eventueel af met aluminiumfolie. 

 2. Eenmaal aan de kook, zet dan het vuur af. Laat dan 15 minuten staan. Zo zal het verder garen.

 3. Schil de daikon. Schil er daarna flinterdunne schijfjes van. Hak dit in fijne julienne. Zet opzij in koud water. 

 4. Snij balkjes (ongeveer 3cm) van een komkommer voor de maki. Verwijder de zaadjes. Schil ook de avocado in fijne balkjes voor de maki. Snij ook wat komkommer in flinterdunne schijfjes voor de nigiri. 

 5. Meng het wasabipoeder met wat water tot een homogene pasta. Kneed tot een bolletjes. Je kan ook een tube wasabipasta gebruiken.

 6. Meng de rijst met de sushi-azijn. Leg er een vochtige handdoek op en laat nog een tiental minuten rusten.

 7. Neem een grote schotel, als je geen sushiboot hebt. Leg voor de nigiri wat fijne daikon op deze schotel. Versier met de flinterdunne schijfjes komkommer en wat schijfjes opgelegde gember.

 8. Snij de helft van de makreel, zalm en zeebaars zeer dun tot sashimi. Leg dit op de hoopjes daikon.

 9. Maak nu de nigiri. Snij hiervoor de andere helft van de vis in dunne reepjes. 

 10. Wrijf je handen daarna licht in met rijstazijn. Kneed een deel van de rijst tot rechthoekige balkjes. Wrijf wat wasibi op de rijst en werk af met een stukje vis. Leg dit op de schotel.

 11. Maak nu de maki. Leg de blinkende kant van de nori op een matje. Bestrijk met een centimeter dikke laag rijst. Blijf 1 centimeter van de rand. Leg er de vis, komkommer en wakame in het midden op. Draai met behulp van het matje op tot een worstje. Druk goed aan. (Heb je geen matje? Dan kan dit ook met aluminiumfolie. Snij in stukken van ongeveer drie à vier centimer breed. 

 12. Leg de makirolletjes ook op de schotel. Serveer alles met een potje sojasaus.

0
Nog geen stemmen