Stoemp van rode kool met spek

Ingrediënten

  • ½ rode kool
  • evenveel als de rode kool aardappelen (loskokend)
  • 3 Jonagold appelen
  • 2 el smout
  • 1 zoete ui
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 scheut azijn
  • 1 snuifje rietsuiker (naar smaak)
  • muskaatnoot
  • peper
  • zout
  • 8 sneetjes gezouten spek

Op grootmoeders wijze met Paul Michiels. Blauwe jan met spek of stoemp van rode kool is het gerecht uit Paul Michiels zijn kindertijd. Het is decennia geleden dat hij het nog at, maar Sofie maakt het helemaal correct klaar. Heerlijk, eenvoudig en superlekker!

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Glutenvrij

Bereiding

  1.  Voor de stamppot van rode kool: Schil de aardappelen. Snij in stukjes. Leg in een kom met water. Giet af. Stoom gaar (15 minuten vanaf het moment dat het water kookt). 

  2.  Maak de snijplank en je handen vochtig. Snij de rode kool fijn. Leg de reepjes in een kom met water en een scheutje azijn. 

  3.  Schil de appeltjes, verwijder het klokhuis en snij ze fijn. Pel de zoete ui. Snij fijn. 

  4. Smelt smout in een grote kookpot. Voeg de ajuin en appeltjes toe. Stoof aan. Kruid met tijm, laurier en kruidnagel.

  5.  Giet de rode kool af. Stoof aan met de appeltjes en ui. Kruid met peper, zout, muskaatnoot en eventueel een snuifje suiker. 

  6.  Zet het vuur wat zachter. Laat 20 à 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje onder deksel. Roer af en toe in de pot. 

  7. Voor het spek: smelt ondertussen een lepel smout in een pan. Bak het spek krokant in de hete pan.

  8.  Giet de aardappelen af. Schud ze kort op in een droge kookpot. 

  9.  Verwijder tijm en laurier uit de rode kool. Stamp onder de rode kool tot puree. Voeg eventueel een paar eetlepels van het braadvet (van het spek) toe. 

  10. Afwerking: lepel de stoemp op een bord. Leg er het spek op. Werk eventueel af met wat braadvocht.

4
Average: 4 (1 vote)