Een appeltje voor de dorst...euhm...honger: 5 recepten met appel

donderdag, 11 september, 2014 - 00:01

Dat de appel tot de verbeelding spreekt mag blijken uit onze rijke geschiedenis. Zowel in de verhalen van Sneeuwwitje, Adam & Eva als Willem Tell speelde de appel een opmerkelijke rol. En was het geen appel die Isaac Newton op weg zette naar de ontdekking van de zwaartekracht…

Een appel, dat is in de eerste plaats een gezonde snack. Een makkelijke snack ook, want je kunt hem gewoon rauw eten. En dat de appel verder ook een bijzonder veelzijdige vrucht is, dat mag blijken uit de verschillende richtingen die je ermee uit kunt.  

 

1. Roept even nostalgische gevoelens op als de slagzin ‘Snoep verstandig’, eet een appel’, die felrode appel die je op de kermis kunt eten. Wil je jezelf aan een ‘Pomme d’Amour’ wagen? Dan kunnen we je volgende recept alvast aanraden. Laat het feest beginnen.

Recept: Mini Pommes d'Amour

 

2. De appel is ook een graag gezien ingrediënt in verschillende salades. Zo is een Granny Smith de perfecte appel om voor een frisse toets te zorgen en kan een slaatje met geitenkaas en spekjes niet stuk zonder licht gekarameliseerde appelblokjes. Een klassieker onder de salades is uiteraard de ‘Waldorf Salade’ waarin een Jonagold een bescheiden glansrol speelt.

Recept: Waldorf Salade

 

3. Bij een gezond smaakvol ontbijt mag een appel niet ontbreken. Ga je voor stukjes appel in yoghurt, of ben je eerder een fan van granola met appel? Mag het een steviger ontbijt zijn, dan kunnen we jullie de ‘boterham met zure haring, rode biet en appel’ ten zeerste aanbevelen. Wedden dat je dag een goede start neemt! 

Recept: Boterham met zure haring, rode biet en appel

 

4. Zei er iemand dessert? Uiteraard kan je in een dessert met een appel alle kanten uit, dat spreekt voor zich. Pannekoeken met stukjes appel, een mooie crumble, een niet te versmaden cake of misschien wel  een ‘gekaramelliseerd Normandisch appeltaartje’.

Recept: Gekarameliseerd Normandisch appeltaartje

 

5. Liefhebbers van de betere cocktail zullen het graag horen want ook daar weet de appel zijn stempel te drukken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze fantastisch lekkere ‘Apple Crumble’,  een cocktail waar de zowel de basis als het garnituur vormt

Recept: Apple Crumble

 

Neem het van ons aan, in september of oktober verse appels in huis halen is een gewonnen zaak. En dan zwijgen we nog over de afgeleide toepassingen zoals appelsap, appelcider, appelsiroop of appelmoes. En met het gedroogde hout van de appelboom kun je een mooie rooksmaak toevoegen aan je barbecuegerechten. De appel? Wij zijn fan! 

 

De smaak van appel te pakken gekregen?

Ontdek nog veel meer van onze appelrecepten.