appel

Eigenschappen

Appels behoren tot de oudste vruchten ter wereld. In de oudheid werd de appel als het symbool van de vruchtbaarheid beschouwd en in de christelijke mythologie is hij de verboden vrucht. De vlezige vrucht bestaat uit drie lagen, maar soms vormen twee of drie lagen één geheel en zijn ze afzonderlijk niet meer te herkennen. Het klokhuis is het endocarp met daarin de zaadjes (pitjes) en in het midden de vaatbundel naar het steeltje. De appel wordt vaak rauw genuttigd. Toepassingen in de keuken en bij bakrecepten komen ook veel voor, bijvoorbeeld in appeltaart of als garnering op pannenkoeken. Verschillende producten worden gemaakt van appels, zoals appelsap, appelcider, appelmoes en appelstroop. De appel is er in vele verschillende smaken en/of aroma's. Er bestaan duizenden appelrassen, terwijl er ook nog steeds nieuwe rassen verschijnen. Enkele bekende appelrassen: Schone van Boskoop, Bellefleur, Cox, Golden Delicious, Granny Smith, Jonagold, Elstar, Pink lady…

Verse, rijpe appels, die van augustus tot in november geplukt worden, zijn heel gezond. U moet ze zelfs niet schillen. Appels worden bij voorkeur rauw gegeten of in gebak verwerkt. Bijna elk land heeft een eigen recept voor appeltaart. Zo heb je de apple crumble van de Engelsen en de tarte tatin van de Fransen.

Appels kan u een lange periode bewaren in de koelkast. Als u een grote hoeveelheid appels en ze allemaal lang wilt bewaren, kan u ze één voor één inwikkelen in krantenpapier en op een donkere, koele plaats leggen. U kan ze ook invriezen na de schil en het klokhuis te hebben verwijderd.

Recepten