Kruidencake met yoghurt en daslooksausje
Ingrediënten
-
1 handvol klavertjes
voor het deeg
-
3 eieren
-
200 g boter (zacht, op kamertemperatuur)
-
200 g rietsuiker
-
2 el Griekse yoghurt
-
3 el Lievevrouwbedstro
-
3 takken citroenmelisse
-
300 g zelfrijzende bloem
-
1 snuifje zout
-
8 blaadjes daslook
voor het sausje
-
200 g Griekse yoghurt
-
1 handvol daslook
-
1 tak citroenmelisse
-
Lievevrouwbedstro
-
peper
-
zout
-
½ citroen
voor de gekaramelliseerde ajuin
-
1 zoete ui
-
2 el olijfolie
-
1 el rodewijnazijn
-
1 snuifje zout
-
1 tl suiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Meng de eitjes met de rietsuiker en de yoghurt. Klop los. Voeg de zachte boter en een snuifje zout toe. Meng de bloem in twee keer onder het deeg. Klop tot homogeen beslag zonder klonters.
Hak de kruiden fijn en voeg toe aan het deeg.
Vet de bakvorm in met boter en bestrooi met bloem.
Doe het beslag in de bakvorm. Stop een uurtje in de voorverwarmde oven of tot de cake gaar is.
Pel ondertussen de ui. Snij in fijn reepjes. Stoof aan in een pan met twee eetlepels olijfolie. Kruid met peper, zout en suiker. Blus met rodewijnazijn. Laat even sudderen.
Maak het sausje. Snij de kruiden fijn. Meng met de Griekse yoghurt, sap van een halve citroen en kruid met peper en zout.
Haal de cake uit de oven. Snij uit de vorm en laat wat afkoelen. Bestrijk met het sausje. Lepel er ajuin op. Werk af met klavertjes.
Voor de paardenbloemsiroop en limonade: laat de suiker met evenveel water, drie schijfjes citroen en twee handvol paardenbloemetjes opkoken. Zet het vuur uit en laat een dag rusten. Zeef door en hou bij in een gesteriliseerde fles. Vul glazen met ijsblokjes. Voeg een schijfje citroen toe. Voeg wat siroop toe en vul op met spuitwater.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be