ananas

Eigenschappen

  • Seizoen: 
    Lente

De Ananas is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De Spanjaarden verspreidden de vrucht over de rest van de wereld. De geïmporteerde ananas komt onder andere uit Midden-Amerika, Thailand, India en Ivoorkust en is het gehele jaar door verkrijgbaar. De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Hij bestaat uit een heleboel bessen die samen zijn gegroeid. De vrucht wordt (bijna) rijp geplukt, omdat deze moeilijk narijpt. Ananas heeft geel, sappig vruchtvlees met een zoetzure aromatische smaak. De ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden, heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur. De grootte, de vorm, de smaak en de kleur zijn zeer verschillend afhankelijk van de variëteit. De ananas is rijk aan vitaminen zoals: bètacaroteen, vitamine E en mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

Wanneer u de ananas gekocht heeft, is het aan te raden om hem zo snel mogelijk op te eten. De complete vrucht mag niet in de koelkast bewaard worden, enkel als u de vrucht geschild hebt en in blokjes hebt gesneden. De stukjes ananas kunnen tot 3 dagen in de koelkast blijven staan in een luchtdicht potje. U kan de schijven of blokjes ook goed invriezen.

U kan ananas serveren in salades, gebakjes, fruitsalades, smoothies, warme en koude gerechten. Verder kan de ananas ook gebakken worden in een beetje olie of u kan er zelf beignets van maken. Ananas past goed bij verschillende kruiden zoals kaneel, munt en zwarte peper.

Recepten