Vierseizoenenvlaai met ananas, pruimen, appel en kersen
Ingrediënten
voor het deeg
-
250 g (spelt)bloem
-
25 g rietsuiker
-
1 snuifje zout
-
110 ml water (lauw)
-
10 g verse gist
-
1 ei
-
100 g koude boter
-
extra bloem
voor de dorure
-
1 eidooier
-
1 el melk
voor de vulling
-
1 el boter
-
1 el rietsuiker
-
½ ananas
-
300 g pruimen
-
300 g kersen (ontpit)
Bereiding
Voor het deeg: meng de bloem met de suiker en het zout. Doe er de klontjes boter bij.
Verkruimel de gist in het water tot die opgelost is. Meng er een ei onder.
Voeg dit nu bij de bloem. Meng kort. Draai in vershoudfolie. Laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Strooi bloem op het werkblad. Rol het deeg uit tot een dun vel van ongeveer 3 à 4mm.
Bedek een bakvorm met bakpapier. Rol het deeg over een deegrol en leg zo voorzichtig in de bakvorm.
Druk voorzichtig aan in de randjes. Verwijder het overtollige deeg. Hou een deel bij voor de afwerking.
Voor de vulling: Snij de schil van de ananas, verwijder het hart van de ananas en snijd in fijne plakjes. Snij de pruimen doormidden en verwijder de pit. Ontpit de kersen. Snij de appel in fijne schijfjes.
Rol de overschot van het deeg uit en snij er twee lange reepjes uit waarme je een kruis kan maken op de bodem van het deeg. Leg in elk kwartje een ander soort fruit. Snijd het overige deeg in hele fijne reepjes. Draai telkens spiralen van twee reepjes die je in een kruis bovenop het fruit kan leggen ter afwerking. Vlecht ook wat reepjes deeg en leg ze rondom de taart op de rand. De rest van het deeg kan je invriezen.
Smelt de boter met de suiker en vanillemerg. Borstel het fruit hiermee in.
Meng de eidooier en melk. Borstel het deegrand en de vlechtjes in met deze dorure.
Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven op 190°C.
Laat even afkoelen en serveer.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be