blauwe bes

blauwe bes

Eigenschappen

Blauwe bes of myrtille is de vrucht van een struik. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is deze bessensoort niet identiek met wilde bosbes. Ze stamt wel af van dezelfde familie. De blauwe bes bloeit in trossen met een groot verschil in bloei tussen de eerste en laatste bloem in de tros. De bloem is witcrème tot roze van kleur. De bloei is in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er nachtvorstschade optreden. De blauwe bes is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. Blauwe bessen zijn van mei t/m september verkrijgbaar. Van januari t/m april en van oktober t/m december worden ze ook geïmporteerd vanuit Chili, Nieuw-Zeeland en Argentinië.

De besjes kunnen enkele dagen bewaard worden in de koelkast. Invriezen kan ook, maar best niet wassen, anders kan de schil hard worden.

Je kan ze gebruiken als tussendoortjes, in fruitsalades, in smoothies of zelfs voor koude soep. Ze kunnen ook gebruikt worden in taartjes, crumbles, muffins en confituur.

Recepten