Gruyère

De kaas van Romandisch Zwitserland, met een fijn en raszuiver aroma. Al sinds minstens 1115 gefabriceerd in de omgeving van het stadje Gruyères, wordt deze kaas vandaag nog altijd volgens traditioneel recept vervaardigd in de kaasmakerijen van de dorpen van Romandisch Zwitserland.

De Gruyère AOC dankt zijn fijnheid en zijn kenmerkende smaak aan de rauwe melk van eerste kwaliteit, afkomstig van koeien die gevoederd worden met gras in de zomer en hooi in de winter, en aan het vakmanschap van zijn meester-kaasmakers en afrijpers. Niet minder dan 400 liter verse melk zijn nodig voor de fabricage van een kaaswiel van ongeveer 35 kg. Gedurende de langzame rijping in de rijpingskelders, een proces van meerdere maanden, worden de wielen regelmatig omgedraaid en ingewreven met zout water. De vochtigheid zorgt voor de vorming van de ‘morge’ of korstflora die het rijpingsproces bevordert en van de korst naar binnen werkt.

Dit geeft de Gruyère AOC zijn beroemde raszuivere aroma. Het is dus niet verwonderlijk dat dit authentieke geschenk van de natuur gewaardeerd wordt door kenners van over de hele wereld. Deze kaas bekleedt een ereplaats op alle kaasschotels. Hij is niet alleen een verfijnd nagerecht maar leent zich ook uitstekend voor de bereiding van smaakvolle warme gerechten. Trouwens, geen echte fondue zonder originele Gruyère AOC.

Recepten