houtduif

Eigenschappen

Houtduif is de meest voorkomende duivensoort. Houtduiven broeden het liefst in bossen, parken en tuinen, maar omdat ze tegenwoordig meer en meer in stedelijke gebieden voorkomen, maken ze niet zelden gebruik van gebouwen. Ze bouwen slordige nesten van takken en het is geen uitzondering dat een ei na het leggen meteen door de losjes gegroepeerde takken op de grond valt. Houtduiven leggen 2 eieren. Na het uitbroeden voederen zowel man als vrouw de jongen. Juvenielen missen in de eerste zomer de kenmerkende witte halsvlek.

Wereldwijd staan vooral de duiven uit de Franse Anjoustreek hoog aangeschreven. Men heeft er jarenlange ervaring met het kweken vannestduiven.

Duifjes voor het fornuis zijn het fijnst wanneer ze recht van het nest komen, door de ouders werden gevoed en nog niet teveel hebben gevlogen. Meestal belanden ze op het bord als ze 4 tot 8 weken oud zijn. Zodrra de diertjes zelf op zoek gaan naar eten verliezen ze hun gewicht en krijgen ze een andere smaak. Een mollig en zacht duivenjong kan netto tussen de 450 en 550 gram wegen.
De oude rakkers die hun hele leven hebben rondgevlogen hebben donker vlees. Jonge duifjes hebben bleker en malser vlees. de smaak ervan staat dichter bij de wilde eend of houtsnip dan bij de neutrale smaak van kip of parelhoen.

Jachtseizoen: het ganse jaar

Recepten