Gevulde Moorse duif met saffraansaus

Ingrediënten

couscous

 • 100 gr couscous
 • 1 dl ijskoud water
 • neutrale olie
 • 1 th lepel smen of boter

Afwerking

 • 200 gr amandelen
 • 20 kwarteleitjes
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Marokkaans
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Strooi de couscous in een grote schaal en doe er een mespuntje zout bij. Besprenkel met een beetje water en een klein straaltje olie. De couscous mag nat zijn, maar niet druipen. Maak de couscous los met de vingers en laat hem 30 minuten rusten tot hij weer hard is.

 2. Doe de couscous in de stoommand van een couscoussière (Marokkaanse stoompan) of in een stoompot met niet te grote gaten. Breng het water in de kookpot aan de kook. Haal de stoommand van de kookpot zodra de stoom de couscous bereikt en stort in een grote kom (kasriya). Besprenkel weer met een beetje water en maak los met de vingers. Herhaal deze handelingen tot de couscous drie keer is gestoomd. Parfumeer de couscous met een lepeltje smen of boter.

 3. Bak of gril de amandelen en hak ze fijn. Snijd de dadels in kleine stukjes. Meng de couscous met de amandelen, de dadels, de rozijnen, de pistachenoten, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de boter en de honing.

 4. Maak de duifjes grondig schoon (eventueel met zout) en dep ze goed droog. Vul ze met de klaargemaakte couscous en sluit met tandenstokers of keukentouw.

 5. Pel de uien en de knoflookteentjes en snipper ze fijn. Fruit ze even in olijfolie en doe er de duif bij. Kruid met peper, zout, gemberpoeder en saffraan. Blus met wat water, zet een deksel op de pan en laat 15 minuten garen (voor een rosé duifje) op een laag vuur. Voeg eventueel nog wat water toe.

 6. Frituur de amandelen kort goudbruin. Kook de kwarteleitjes hard en pel ze. Serveer de duif warm met de amandelen en de kwarteleitjes.

0
Nog geen stemmen

Château Lajarre, Cuvée Eléonore 2010 (Bordeaux Supérieur, Frankrijk)

Christiaens Wijnhuis, €7,95

Bordeaux uit het boekje, propvol mokka, tabak, pruimen, zoethout, zwarte bosbes en een toasty eiktoets. Stijlvol!

Mijn Arabische wereldkeuken

Recepten
Fatima Marzouki
Redactie
Hilde Smeesters
Uitgeverij
Lannoo & vtmBooks
Fotografie
Heikki Verdurme
ISBN
9789401402699