Gebraad van heerlijk vederwild met echte polenta

Ingrediënten

Gevorderde
10 personen
Meer dan 90 minuten
Italiaans
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op de maximumtemperatuur. Leg de vogel omgekeerd en snij onder de poten door met een goede schaar. Verwijder het knokige gedeelte van het karkas waar geen vlees aan zit (maar het heerlijke vlees rond de poten moet je wel bewaren) en open de vogel zoals een boek. Dan kun je het andere gevogelte opvullen met aromaten: een takje rozemarijn, een takje tijm en een beetje sinaasappel- of citroenschil.

  2. Doe de ui, de selderij en de wortelen in een grote braadschotel (of twee kleintjes) en leg de worsten en het gevogelte erbovenop. Gooi de laurierblaadjes erbij samen met de rest van de tijm en rozemarijn. Besprenkel met olijfolie en masseer die in het gevogelte. Kruid het vlees rijkelijk. Plaats de schotel in de voorverwarmde oven en zet de temperatuur meteen lager op 180°C/stand 4. Laat anderhalf uur braden en draai het gevogelte af en toe om, tot het vlees sappig is en tot op het bot gebraden is.

  3. Breng na een halfuur 2 liter gezouten water aan de kook in een pan met een antiaanbaklaag en roer de polenta erbij met een garde. Zet het vuur wat lager en dek de pan af, maar laat een spleetje open (anders spat de hete polenta misschien op je). Laat 50 minuten pruttelen terwijl je zo vaak mogelijk roert. Als ze te dik wordt, voeg je wat heet water toe.

  4. Haal het gevogelte uit de oven. Schep het uit de braadschotel en hou het warm. Zet de schotel op het vuur, giet de wijn erbij en laat sudderen zodat je een saus krijgt. Kijk dan eens naar de polenta. Die moet nu wat opgesmukt worden. Roer er drie vierde van de boter en alle parmezaan onder. Zodra ze glad is, proef je ervan en kruid je ze als dat nodig is. Nu zou ze heerlijk moeten zijn. Schep de polenta met een lepel op een groot bord of een schotel. Verdeel gelijkmatig en zet even opzij zodat ze wat steviger wordt.

  5. Roer even in de saus en voeg er de rest van de boter aan toe. Zeef ze door een vergiet de pan in. Duw ze er stevig door. Snij het groter gevogelte in boutjes en borststukjes en leg ze samen met het andere gevogelte op de polenta. Snij de worsten in stukken en leg ze er ook bij. Lepel de rodewijnsaus erover en werk af met een scheutje extra vergine olijfolie.

0
Nog geen stemmen