Engelse uiensoep

Ingrediënten

  • 3 witte uien, gepeld en in schijven gesneden
  • 3 rode uien, gepeld en in schijvengesneden
  • 6 teentjes knoflook
  • handvol verse salieblaadje ((6 bijhouden voor garnering)
  • klont boter
  • 3 sjalotjes, gepeld en in schijven gesneden
  • 500 gr prei, gewassen en in schijven gesneden
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 l hete runder-, kippen- of groentebouillon
  • 1 klein, oudbakken boerenbrood
  • 200 gr cheddar
  • worchestersaus
Dit kan iedereen
6 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Brits
Soep

Bereiding

  1. Doe de boter, een flinke scheut olijfolie, de salieblaadjes en de knoflookteentjes in een koekenpan met antiaanbaklaag. Roer alles om en voeg de uien, sjalotjes en prei toe. Breng op smaak met peper en zout. Dek de pan af, maar zet het deksel op een kier, en laat 45 minuten zachtjes bakken zonder dat de groenten te veel verkleuren. Roer af en toe zodat er niets aan de bodem vastbakt. Als je het geduld kunt opbrengen om de uien heel langzaam op deze manier te bakken, worden ze ongelooflijk zoet en krijgen ze ontzettend veel smaak.

  2. Wanneer de uien en prei er lekker glanzend uitzien, doe je de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 tot 15 minuten pruttelen. Je kunt het vet aan het oppervlak afscheppen als je dat wilt, maar ik laat het er liever in omdat het extra smaak geeft.

  3. Verwarm de oven of grill voor op maximale temperatuur. Snij het brood en rooster zes sneden. Proef of de soep genoeg gekruid is. Als hij klaar is, schep je de soep in zes hittebestendige kommetjes die je op een bakplaat plaatst. Bestrooi de geroosterde boterhammen met de geraspte cheddar en druk de kaas tegen het brood zodat hij eraan blijft plakken. Leg de boterhammen op de soep in de kommetjes en besprenkel ze met een beetje worcestersaus.

  4. Besprenkel de salieblaadjes die aan de kant lagen met wat olijfolie en leg er eentje op elk sneetje brood. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven of onder de grill om de kaas te laten smelten. Hou de boterhammen goed in de gaten zodat ze niet aanbranden! Als de kaas begint te pruttelen, haal je de bakplaat voorzichtig uit de oven.

0
Nog geen stemmen