knoflook

Knoflook (Allium sativum L.) wordt sinds mensenheugenis in de keuken gebruikt. De eerste sporen van cultivatie stammen uit Egypte en dateren van tweeduizend jaar voor onze tijdrekening. Bij de Egyptenaren had knoflook niet alleen een culinaire, maar ook een rituele waarde. Dat rituele gebruik is zelfs ons niet vreemd. We weten immers allemaal dat knoflook de beste bescherming biedt tegen vampieren! Hoewel knoflook allerlei helende eigenschappen bezit, moet u er voor een gunstig effect grote hoeveelheden van eten. Dat kan natuurlijk in tabletvorm, maar in Zuiderse landen marineren ze knoflook en eten het rauw als heerlijk aperitiefhapje. Knoflook uit warme landen heeft het sterkste aroma. Een andere vuistregel is dat kleine teentjes meer smaak aan een gerecht geven dan grote. Tegenwoordig kunt u in de supermarkt ook verse, niet-gedroogde knoflook kopen. Die kunt u met schil en al in salades en koude bereidingen verwerken. De smaak ervan is heel zacht en subtiel. Knoflook wordt ook verkocht in poeder- en pastavorm, maar het is zowat onmogelijk om die goed te doseren. Dat kan iets gemakkelijker met het met knoflook gearomatiseerde zeezout van Les essences d'Alain dat u in sommige winkels vindt. 

Recepten