Krokante zalmfilet op de barbecue met komkommeryoghurt

Ingrediënten

 • extra Vergine olijfolie
 • zeezout
 • 1 bosje venkelblaadje of basilicumblaadjes
 • 1 citroen (schil + sap)
 • 1½ kg zalmfilet, ontdaan van schubben en graten
 • 1 komkommer, schil hem in de lengte, maar laat er hier en daar wat schil aan
 • 300 ml natuuryoghurt
 • 1 verse rode chilipeper, ontdaan van de zaadjes en fijngehakt
 • 1 bosje Klein bosje verse munt of oregano, pluk de blaadjes en hak ze fijn
 • zwarte peper van de molen
Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Scandinavisch
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Schrob het rooster van de barbecue zodat je vis er niet aan blijft kleven. Steek hem daarna aan en verhit de kolen tot ze gloeien. Als je een kleine barbecue hebt, snij de zalm dan voor het gemak gerust in tweeën.

 2. Leg de zalm met het vel naar beneden op een plastic snijplank en maak met een scherp mes gelijkmatig insnijdingen van 1 cm diep over heel de vleeskant. Strooi de citroenschil en het grootste deel van de fijngehakte venkelblaadjes of het basilicum over de zalm en duw alles in de insnijdingen. Wrijf de hele vis lichtjes in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Kruid vooral de velkant goed, want daar zal het meeste gewoon afvallen.

 3. Wanneer de barbecue warm genoeg is, leg je de zalm op het rooster met het vel naar beneden. De zalm zal van beneden naar boven beginnen te verkleuren en na ongeveer 4 minuten zou het vel prachtig goudbruin moeten zijn. Draai de zalm dan voorzichtig om met een barbecuevork of een spatel en laat hem nog 2 à 3 minuten grillen aan de andere kant. Terwijl hij grilt, kun je zachtjes het vel verwijderen en naast de vis op de barbecue leggen om het krokanter te maken. Als je wilde zalm gebruikt zal er iets minder vet in zitten en zal hij dus droger zijn. Daarom is het beter dat je hem dan iets minder lang grilt. Je kunt hem zelfs een beetje ongaar laten. Als je zalm (biologisch) gekweekt is, gril hem dan tot hij gaar is, maar laat hem niet te gaar worden, anders wordt hij te droog. Haal de zalm voorzichtig van de barbecue en leg hem op een mooi bord of op een plank. Laat hem wat afkoelen en breek dan het vel in stukken zoals Indische papadums.

 4. Snij de komkommer doormidden in de lengte en verwijder de zaadjes. Snij hem in stukjes en meng ze in een kom bij de yoghurt. Voeg het citroensap, de helft van de fijngehakte chili en de helft van de fijngehakte munt of oregano toe. Druppel er wat extra vergine olijfolie over. Breng op smaak met zout en peper.

 5. Verdeel de zalm met een vork in 4 tot 6 stukken. Dien op met de komkommeryoghurt en strooi er de rest van de fijngehakte chili, venkelblaadjes of het basilicum over. Druppel er nog wat extra vergine olijfolie over en zorg ervoor dat iedereen een stukje krokant vel krijgt.

0
Nog geen stemmen