Gerookte zalm met zelfgemaakte boter

Ingrediënten

  • 100 gr waterkers
  • 400 gr gerookte zalm
  • 1 citroen
  • 3 el mierikswortelsaus
  • 1 bakje tuinkers
  • 300 ml dubbele room
  • 1 roggebrood
Dit kan iedereen
4 personen
Minder dan 15 minuten
Scandinavisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Leg de waterkers op een dienschaal. Leg de plakken zalm in grote golven over de waterkers heen. Snijd de citroen in vier. Smeer aan het ene uiteinde van de schaal 3 volle theelepels romige mierikswortelsaus, kruid die met peper & zout, knijp er twee kwartjes citroen over uit en besprenkel met extra vergine olijfolie.

  2. Giet de dubbele room in de keukenmachine. Laat het apparaat maar kloppen, het is net de bedoeling dat de room te veel opgeklopt wordt.

  3. Intussen moet de room al dik geworden zijn en in één grote klomp samenhangen. Als de room klaar is, zal hij eruitzien als boter en zal de keukenmachine anders beginnen klinken. Leg de klomp in een zeef boven de gootsteen en duw hem met je handen snel in vorm zodat overtollig water weg kan vloeien. Leg op een vel vetvrij papier; probeer er niet te veel aan te komen of het zal smelten. Strooi er een snuif zout overheen en leg naast het brood.

0
Nog geen stemmen