Quiche met geitenkaas, gerookte zalm en aubergines
Ingrediënten
-
200 g gerookte wilde zalm
-
100 g kleine groene asperges
-
2 sneetjes geitenkaas met korstje (1,5 cm dik)
-
1 sjalot
-
200 ml room
-
2 eieren
-
peper
voor de sla
-
200 g mizuna of mosterdkool (bestellen bij de groenteboer of vervangen door rucola of raapsteel)
-
1 koolrabi
-
1 Granny Smith
-
1 rode ui
-
1 limoen
-
1 el honing
-
peper
-
2 el hazelnootolie
-
2 el olijfolie
voor het korstdeeg
-
250 g bloem
-
snuifje zout
-
110 g koude boter in blokjes
-
60 à 80 ml koud water
Bereiding
Doe de bloem, koude boter en zout in de cutter. Cutter fijn tot een zanderige structuur. Voeg 60 ml water toe en cutter verder tot je een soort bal hebt. Voeg eventueel een klein beetje water toe. Haal uit de cutter, bol op en draai in plastiekfolie. Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
Snij het wit van prei. Snij eerst in twee en spoel goed. Snij daarna in fijne stukjes. Snij ook een sjalotje fijn. Stoof aan in een gesmolten klontje boter.
Was de aubergine. Snij in schijfjes van ongeveer een centimeter dik. Bestrooi met zout. Wrijf in met olijfolie.
Warm een grillpan op. Gril de aubergineschijfjes langs één kant. Kruid met peper. Doe er nog wat olijfolie op en gril langs de andere kant.
Was de groene asperges. Stoom ze gaar in een viertal minuutjes.
Meng de room met de twee eitjes. Klop los. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Haal het deeg uit de koelkast. Klop wat zachter en rol uit tot een vel van ongeveer een halve centimeter dik. Gebruik voldoende bloem zodat het niet kleeft.
Bedek een bakvorm met bakpapier. Leg er het deeg in. Leg op het deeg een tweede bakpapier en vul met droge bonen, rijst of linzen.
Bak de vorm nu blind in ongeveer 30 minuten tot het mooi krokant is. Zorg dat de oven voorverwarmd is op 185 graden.
Haal de vorm uit de oven. Verwijder het bakpapier en de linzen. Dit kan je opnieuw gebruiken. Vul op met gestoofde prei, stukjes aubergine, gestoomde asperges en wilde zalm. Werk af met in schijfjes gesneden geitenkaas.
Zet in de oven en vul op met het room- en eimengsel. Sluit de oven en laat ongeveer 20 à 25 minuutjes verder bakken op 185 graden.
Maak ondertussen de sla. Snij een rode ui in fijne reepjes.
Schil de koolrabi. Rasp de koolrabi fijn.
Was een appel en snij in dunne plakjes. Meng de ui, mizuna, koolrabi en appel onder elkaar.
Was de limoen voor de vinaigrette. Rasp de zeste van de limoen en doe in een kommetje. Voeg het limoensap toe.
Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper en snij een half chilipepertje superfijn. Meng onder het limoensap. Voeg de olijf- en hazelnootolie toe. Kruid met peper, zout en honing. Meng onder elkaar.
Haal de quiche uit de oven.
Serveer de quiche met de sla en de vinaigrette.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be