Sexy Zweedse bolletjes

Ingrediënten

  • 75 gr bruine rietsuiker
  • 15 gr ongezouten boter
  • 800 gr bloem
  • 50 gr gesmolten boter
  • 200 gr poedersuiker
  • snuifje zeezout
  • 2 grote eieren
  • 1 th lepel kardemom
  • 375 ml warme melk
  • 1 pakje gist (7gr)
  • 400 gr bosbessen
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 sinaasappel
Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Scandinavisch
Dessert

Bereiding

  1. Roer de gist onder de warme melk in een kom en zet die aan de kant. Als je kardemomzaaddozen gebruikt, kneus die dan zachtjes met een vijzel en haal de schillen eruit. Stamp de zaadjes tot een fijn poeder. Klop de eieren op met wat zout in een grote kom, voeg daar de kardemom aan toe, de suiker, de gesmolten boter, 500g van de bloem en het mengsel van melk en gist. Blijf kloppen terwijl je alles eraan toevoegt, tot je een lijmachtig papje krijgt. Giet de overige 300g bloem erbij om een deeg te krijgen. Trek het deeg met propere, bebloemde handen samen en bebloem de bovenkant. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, of tot het deeg dubbel zo groot is geworden en vol luchtzakjes zit.

  2. Giet de bosbessen en de suiker ondertussen in een kom. Rasp de sinaasappelschil fijn en doe het grootste deel ervan bij in die kom, samen met een flinke scheut sinaasappelsap. Plet alles met een aardappelstamper. Bedek een bakplaat met bakpapier, leg er een paar klontjes boter op en strooi de helft van de rietsuiker er overheen.

  3. Bebloem een proper werkblad en je handen, en rek het gerezen deeg uit tot het iets groter is dan een A4’tje. Dit wordt een beetje een knoeiboel, dus hou een kom bloem bij de hand om het deeg beter te kunnen hanteren en schrik niet als het wat nat aanvoelt. Met een schuimspaan verdeel je de helft van de bosbessen over het deeg. Trek de hoeken van het deeg omhoog en naar het midden, als een envelop, en blijf het deeg draaien en in elkaar drukken.

  4. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties, en rol dan elke portie uit tot een lange, dunne worst. Die draai je om zichzelf heen tot je een soort losse knoop krijgt. Schik ze op de bakplaat en geef ze plaats genoeg om uit te zetten tijdens het bakken. Druk met je vingers een holte bovenin het deeg en lepel daar de rest van de bessen in en druk ze zachtjes aan. Lepel er een beetje bosbessensap uit je kom overheen en bestrooi ze met de rest van de rietsuiker en de sinaasappelschil. Bedek alles met een vochtige doek en laat het 20 minuten rijzen op een warme plek.

  5. Verwarm je oven voor op 180ºC/gasstand 4. Zodra de bolletjes opgerezen zijn, stop je ze in de oven en bak je ze gedurende 25 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Dien ze op als ze nog warm en overheerlijk zijn, op zichzelf of met warme pudding.

0
Nog geen stemmen