Pittige zure noedel-vissoep
Ingrediënten
-
4 el tamarindepulp, uitgeknepen in 5 dl water, houd het toegediende water
-
3 cm galanga, fijngehakt
-
3 cm verse kurkumawortel, fijngehakt
-
½ el balacan
-
2 el suiker
-
½ th lepel zout
-
300 gr dikke ronde rijstnoedels
visbouillon
-
4 stukken gedroogde tamarindeschil
-
5 dl water
-
½ th lepel zout
Garnering
-
2 slabladeren, fijngehakt
-
¼ komkommer, in julienne
-
¼ ananas, in schijfjes
-
1 sjalot, in schijfjes
-
gemberbloem van rode gember (bunga kantan), in julienne (optioneel)
-
1 rode chili, in ringen
-
1 handvol muntblaadjes
-
4 takjes Vietnamese munt, fijngehakt
-
1 el dikke lopende garnaalpasta (optioneel)
Bereiding
Knijp de tamarinde in het water uit en houd apart.
Breng het water aan de kook voor de visbouillon samen met de tamarindeschil. Voeg zout toe en laat de makreel in 10 minuten op een zacht vuur gaar koken in het water.
Verwijder de vis uit de bouillon, fileer de vis en ontdoe hem van de graten. Houd apart. Je kunt de graten en de kop eventueel nog even terug in de bouillon doen, om zo een sterkere smaak te bekomen (maximum 10 minuten).
Stamp in een vijzel citroengras, galanga, kurkuma, sjalot, chili en belacan tot een gladde pasta.
Voeg de pasta toe aan de visbouillon samen met het tamarindewater, suiker en zout en laat gedurende een halfuur zachtjes pruttelen. Reduceer tot drie vierde.
Verklein de visfilets tot hapklare stukjes en voeg ze aan de bouillon toe.
Kook de noedels gaar in water en verdeel ze over verschillende serveerkommen.
Garneer de verschillende kommen met sla, komkommer, ananas en sjalot. Overgiet de kommen met voldoende vis en visbouillon. Garneer met roze gemberbloem, chili, munt en Vietnamese munt. Voeg desgewenst een eetlepel lopende garnaalpasta toe.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be