Chilipeper

Eigenschappen

Chilipeper is een verzamelnaam voor pikante pepers en paprika’s, ook gekend onder de naam van Spaanse peper. Er bestaan enorm veel verschillende soorten, van licht pikant tot brandend heet. Er is zelf een schaal voor chilipepers ontworpen om de scherpte een waarde te geven: de Scovilleschaal.

Chilipepers zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Het pikante pepertje werd al in 7000 v. Chr. Gebruikt in Mexico. Door de Spanjaarden werd de peper over heel de wereld verspreid. De pepers van de planten zijn er in een verscheidenheid aan vormen, kleuren en groottes. Onrijpe vruchten kunnen groen, geel, wit of paars zijn. Rijpe vruchten kunnen rood, oranje, bruin, geel, groen of wit zijn. De meeste soorten kunnen in groene toestand geplukt worden na 70 dagen en zijn volkomen rijp na 130 dagen.

Chilipeper kan je zowel vers als gedroogd gebruiken. De zaadjes en witte zaadlijsten zijn het pikantst, dus voor een iets mildere smaak moet je deze zeker verwijderen. Was je handen steeds grondig na het snijden, of doe een handschoen aan, want de brandende stof blijft achter op je vingers en kan irritaties aan de huid veroorzaken.

Bewaartip

Verse chilipeper kan je vers enkele dagen in de koelkast bewaren, of op kamertemperatuur laten drogen. De gedroogde versie kan heel lang meegaan op een donkere, droge plaats. Je kan ook gemakkelijk zelf chilipepers kweken.

Recepten