Amandelsoezen met chocolade banketbakkersroom
Ingrediënten
soezen
-
125 ml water
-
125 ml melk
-
170 gr boter
-
75 gr suiker
-
4 gr zout
-
205 gr bloem
-
7 eieren
-
scheutje melk gemengd met een eierdooier
-
sweet mix amaretto
-
100 gr geschilferde amandelen
Chocolade banketbakkersroom
-
750 ml melk
-
6 eieren
-
180 gr suiker
-
45 gr maïzena
-
200 gr donkere chocolade
-
1 el ongesuikerd cacaopoeder
Afwerking
-
500 ml vanilleroomijs
-
8 passievruchten
-
250 ml opgeklopte slagroom
-
bloemsuiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 195°C.
Voor de soezen, doe 125 ml water in een potje, en doe daar 125 ml melk bij. Voeg 170 gr boter toe, een snuifje zout en 75 gr suiker. Zet op een vuurtje, zodat de boter kan smelten, en breng aan de kook. Voeg 205 gr bloem toe en roer met een spatel op een zacht vuurtje. Haal het potje van het vuur.
Voeg de eitjes één voor één toe: meng eerst goed onder mekaar, voor je het volgende eitje toevoegt. Het deeg is klaar, als het mooi lopend en elastisch is: neem een stukje deeg op je spatel en laat terug in het potje vallen: als het mooi in een punt afbreekt, is het perfect.
Zet een ovenplaat met bakpapier of een siliconenmatje klaar, en doe het deeg in een spuitzak met rond spuitmondje. Spuit gelijke hoopjes op de bakplaat. Bestrijk de soezen met het mengsel van dooier en melk. Strooi er de amandelschilfers over en Sweet Mix amaretto. Zet 20 min. in een oven van 200°C.
Voor de banketbakkersroom, breng 750 ml aan de kook. Weeg 180 gr suiker en 45 gr maïzena af. Meng even onder mekaar. Voeg hier 6 eitjes één voor één bij en roer telkens goed onder mekaar, zodat je een mooie homogene massa krijgt.
Giet hier een klein deel van de kokende melk bij, en giet dan het hele eieren-suiker mengsel in het kookpotje. Laat indikken op een zacht vuurtje en roer goed, ook nog even van het vuur weg. Voeg 200 gr donkere chocolade toe en meng onder de banketbakkersroom. Stort uit in een schaal en bedek met plastiekfolie.
Haal de soezen uit de oven, en snij de hoedjes eraf. Roer de afgekoelde banketbakkersroom nog even los, doe in een spuitzak en vul de soezen. Zet het hoedje er terug op, en bestuif met bloemsuiker. Snij de passievruchten in twee. Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Schep een bolletje ijs op een bord en spuit er slagroom op. Plaats daarrond 3 soesjes, en 3 halve passievruchten. Zet, om af te werken, nog een vierde soesje bovenop de slagroom.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be