Chocolade-krokantje met koffieroom, praliné en karamel

Ingrediënten

 • 90 gr boter
 • 90 gr bloemsuiker + wat extra
 • 75 gr bloem
 • 3 losgeklopte eiwitten
 • 500 ml slagroom
 • instant koffiepoeder
 • pralinépasta
 • 100 gr kristalsuiker
 • speculoos
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Dessert

Bereiding

 1. Chocoladekoekjes: 90 g boter smelten. 90 g bloemsuiker, 75 g bloem en 15 g cacaopoeder mengen met 3 losgeklopte eiwitten . Daarna de gesmolten boter toevoegen en laten afkoelen zodat je het goed kan uitsmeren met een spatel in de vorm die je eventueel wil gebruiken. Bakken op 180°C 5 à 8 minuten volgens de dikte. Om te bewaren een blikken doos gebruiken.

 2. Koffieroom: Klop 250 ml slagroom half op. Voeg er instant koffiepoeder aan toe en eventueel wat bloemsuiker. Klop nu verder op tot pieken en doe dit dan in een spuitzak. Dit kan je ook weg zetten tot dat je gaat dresseren.

 3. Pralinéroom: Klop 250 ml slagroom half op. Voeg hier de pralinépasta bij. Als alternatief kan je hazelnoot-chocoladepasta gebruiken. Klop ook dit verder op tot pieken en doe dit tevens in een spuitzakje.

 4. Karamel: Doe 100 gr kristalsuiker in een pannetje met een klein scheutje water. Laat dit inkoken zonder te roeren tot je een bruine karamel bekomt. Neem dit van het vuur en voeg er een klontje boter aan toe en blus verder af met room tot je de juiste dikte bekomt. Zet dit koel weg tot gebruik.

 5. Hazelnootcrumble: Mix een aantal hazelnoten zeer fijn. Speculooskruim: Mix een aantal koekjes fijn.

 6. Je kan dit allemaal op voorhand voorbereiden en je borden dresseren op het allerlaatste moment. Spuit een toefje koffieroom op een bord. Plaats hierop een koekje en vervolgens weer een toefje koffieroom en zo verder. Bouw op deze manier een torentje met meerdere laagjes. Indien je de koekjes van groot naar klein stapelt en geschrankt op elkaar plaatst krijg je de vorm van een kerstboom. Bestuif dit torentje met wat bloemsuiker (=sneeuw!). Plaats hiernaast een toefje pralinéroom, een lijntje karamel, wat gemalen hazelnoot en een bedje van speculooskruim waarop je nog een bolletje vanille-ijs kan leggen. Voor de liefhebbers kan je de karamel afwerken met enkele korreltjes zeezout. Leuk aan dit dessertje is dat je 6 à 7 verschillende tinten van bruin op je bord krijgt met heerlijke winterse smaken.

0
Nog geen stemmen