Frangipanetaart met peren

Ingrediënten

  • 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
  • 1 scheutje cognac

Vulling

  • 200 g boter
  • 200 g poedersuiker
  • 200 g amandelpoeder
  • 200 g bloem
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje

Gepocheerde peren

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Gebak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Breng een pot met daarin de helft water en de helft suiker aan de kook. Schil de peren en snij ze in de helft. Verwijder het klokhuis van de peren met een ‘parisiennelepel’. Tenslotte verwijder je ook het steeltje en het ‘kontje’ ervan. Leg ze in de siroop en laat zacht aanstoven.

  2. Voor de vulling, vermeng de boter, poedersuiker en amandelpoeder met de bloem en 3 eieren. Voeg hier de pitjes van de vanillestok bij. Doe er tenslotte 1 scheutje cognac bij.

  3. Leg het bladerdeeg in de taartvorm en druk de zijkanten goed aan. Rol de overschot van de kanten van het bladerdeeg op tot aan de rand. Leg er een vel bakpapier over en leg hierop gewichtjes (bv. gedroogde bonen). Dit voorkomt dat het deeg opkomt en er blazen verschijnen. Het bladerdeeg mag nu 20 min. in een voorverwarmde oven van 190°.

  4. Haal het bladerdeeg na 20 minuten uit de oven en verwijder het bakpapier met de gewichtjes. Vul de taartvorm met de frangipanevulling en leg de peren erop met de uitgesneden kant naar boven. De frangipanetaart gaat opnieuw in een oven van 190° en is na 25 minuten klaar om te serveren.

4.2
Average: 4.2 (5 votes)

Domaine Fernand Engel, Réserve Gewürztraminer 2009 (Alsace, Frankrijk)

Mampaey wines, €9,48
Deze goudgele Gewürz geurt en smaakt naar rozen, lychees, koriander, perzik en gekonfijte gember. Klein flirtje met zoet (kaneel).