Mokkataartjes met amandelen en crème au beurre

Ingrediënten

voor de crème au beurre

 • 2 el oploskoffie (mokka)
 • 2 eidooiers
 • 2 eieren
 • 500 g boter (op kamertemperatuur)
 • 60 ml water
 • 250 g suiker

voor de biscuit

 • 225 ml eieren
 • 115 g suiker
 • 115 g bloem
 • 20 g bloemsuiker
 • 20 g amandelpoeder

voor de koffiesiroop

 • 400 ml koffie (afgekoeld, niet te slap)
 • 1 scheut rum

Goed weekend met Paul Michiels. Paul en pateekes, dat zijn twee handen op één buik. Sofie verwent hem met schattige mokkataartjes met een luchtige biscuit, crème au beurre met koffie en amandelen. Heerlijke taartjes!

Tip 1: Zorg dat alles voor de crème au beurre op kamertemperatuur is. Dit is zeer belangrijk. Bewaar de taartjes op een koele plek, maar NIET in de frigo. Dit doet de crème au beurre opstijven.

Tip 2: Sofie gebruikt een vierkante "taartring" (20x20cm). Je kan ook een gewone vierkante of rechthoekige bakvorm gebruiken en die goed invetten. 

Tip 3: Sofie gebruikt voor vier personen 225ml eieren voor de biscuit. Dit zijn ongeveer 4 eieren, maar dit hangt uiteraard af van de grootte van de eitjes.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Frans
Vegetarisch
Gebak

Bereiding

 1. Voor de biscuit: Verwarm de oven voor op 190°C. 

 2. Doe de eieren met de suiker in een kom. Klop tot een zeer luchtige, schuimige en stevige massa. (de structuur van een stevige sabayon). Het schuim is goed wanneer je geen korrel meer voelt en alle suiker opgelost is.

 3. Zeef bloemsuiker, amandelpoeder en bloem. Spatel onder het eierschuim tot een homogene massa.

 4. Leg bakpapier op een bakplaat. Zet er de taartvorm op. Stort het beslag in de taartvorm.

 5. Zet ongeveer 30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven op 190°C (afhankelijk van dikte). Doe de test met een vork, mes of satéstokje. Prik in het beslag. Kleeft er niets meer aan het mes, dan is de biscuit gaar.

 6. Haal de biscuit uit de oven en laat volledig afkoelen (op een rooster). Het is belangrijk dat de biscuit koud is. Haal de biscuit uit de taartvorm.

 7. Voor de mokka crème au beurre: Doe water in een vetvrij kookpannetje. Voeg de suiker toe. Breng aan de kook op een zacht vuurtje tot de suiker opgelost is. Zorg dat deze suikersiroop niet begint te kleuren. Draai voorzichtig met het pannetje, maar roer niet met een lepel. 

 8. Doe de volledige eieren en de eidooiers met de oploskoffie in een kom. Klop op tot een schuimige massa.

 9. Giet de hete suikersiroop al kloppend op de eiermassa. Klop een stevig schuim op kamertemperatuur (=pâte à bombe).

 10. Zorg zeker dat de boter op kamertemperatuur is. Snij de boter in klontjes. Voeg al kloppend klontje per klontje toe aan het eierbeslag. Gebruik een pannenlikker om de crème van de randjes te wrijven. Meng goed onder elkaar en doe in een spuitzak. 

 11. Voor de koffiesiroop: zet koffie en laat afkoelen. Meng met een scheut rum. (Dit kun je weglaten voor kinderen.)

 12. Opbouw: snij de biscuit in drie of vier delen (kubussen). Gebruik een broodmes. Snij overlangs in drie lagen.

 13. Borstel elke laag biscuit in met de koffie en rum. Spuit crème au beurre op de onderste laag. Plaats er de tweede laag biscuit op. Spuit terug crème au beurre op de biscuit. Bedek met een derde laag.

 14. Snij in porties. Bestrijk de zijkanten van de kleine taartjes met crème au beurre. Hou wat crème au beurre opzij voor de topping/versiering.

 15. Maal de amandelschilfers fijn. Dep de zijkanten van de taartjes in de nootjes. Zet op een taartplateau. Werk de bovenkant af met dotjes crème au beurre. 

 16. Eet ze dadelijk op of bewaar op een koele plek (maar niet in de koelkast).

5
Average: 5 (1 vote)