Ovenschotel met spookjes
Ingrediënten
-
2 uien
-
1 bot wortelen
-
500 lamsgehakt
-
150 g gemalen kaas
-
peper & zout
-
tijm & laurier
-
1 ei
-
boter
-
1 el bloem
-
muskaatnoot
-
1 tl anijszaadjes
-
worcestershiresaus
-
1 kg bloemige aardappelen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de aardappelen en stoom ze gaar. Schil en snij een ajuin fijn.
Smelt een klontje boter in een pan met hoge randen, en stoof de ajuin hierin aan. Schil ondertussen ook de wortelen, en snij in gelijke blokjes. Stoof mee aan met de ajuin. Voeg een blaadje laurier en takje tijm toe.
Voeg het lamsgehakt beetje bij beetje toe aan de ajuin en wortelen. Kruid met peper, zout. Als alles goed ‘drooggebakken’ is, mag je er een eetlepel bloem bij doen, om te binden en 150 ml blanke fond toevoegen.
Vis de tijm en laurier eruit, en schep het groente-gehakt mengsel in een ruime ovenschaal.
Duw de aardappelen door een passe-vite, zodat je een hele fijne, smeuïge puree hebt. Breng op smaak met een klontje boter, peper, zout en nootmuskaat. Breek er ook nog een ei in en meng goed onder mekaar. Zorg ervoor dat je puree niet te ‘nat’ wordt, zodat je deze straks nog gemakkelijk kan gaan spuiten. Doe in een spuitzak met rond spuitmondje.
Schep een laag van het lamsgehakt in de ovenschotel en spuit er vervolgens een vlakke laag puree over, zo heb je een mooie ‘ondergrond’ om spookjes op te spuiten. Bedruppel met Worcestershiresaus saus en strooi er gemalen kaas over. Spuit spookjes op de schotel. Gebruik anijszaadjes om de spookjes oogjes te geven.
Zet 15 minuten in een oven van 200°C.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be