Ile flottante

Ingrediënten

 • 4 eiwitten
 • 8 suiker
 • 1 l melk
 • 1 vanillestokje
 • crème anglaise
 • Caramel (eventueel)
Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

 1. Warm de melk op met het vanillestokje. Haal het merg uit het stokje want daar zit de meeste smaak in. Doe dit met de punt van een mes of met een koffielepeltje. Roer goed door elkaar met een garde zodat de vanille overal in de melk verspreid wordt. Het stokje kan er ook aan toegevoegd worden voor extra smaak, maar dat hoeft niet.

 2. Scheid het eigeel van het eiwit en klop het eiwit op met suiker. Zorg dat er zeker geen vuil in het eiwit terechtkomt, want anders wordt het nooit stijf. Je kan de mengkom ook al in de koelkast zetten, want hoe kouder ze is, hoe sneller het eiwit stijf zal zijn. Door de suiker eraan toe te voegen, zet het eiwit zichzelf ‘vast’.

 3. Neem het opgeklopte eiwit met een soeplepel. Neem zeker niet teveel eiwit zodat het niet kan vallen en leg het vervolgens zeer voorzichtig in de warme melk. De melk mag zeker niet pruttelen, want anders gaat het ‘drijvende eiland’ zeker wegzakken in de melk. Er mag een klein beetje stoom uit de melk komen, maar ook niet te veel. Leg het eiwit in de melk met één lepel en schuif hem er met een tweede lepel zachtjes in. Dit heet een ‘quenelle’.

 4. Draai de quenelles na ongeveer 3 minuten om en laat ze opnieuw 3 minuten bakken aan de andere kant.

 5. Doe een beetje crème anglaise in een glas en schik er de ‘Ile flottante’ op. Koop de crème anglaise bij de bakker of in de supermarkt, want deze is al op voorhand gemaakt. Om het af te werken doe je er wat caramel bij.

4
Average: 4 (1 vote)