Pure chocolademousse

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocolade (75%)
  • 4 eieren
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 el boter
Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Belgisch
Dessert

Bereiding

  1. Smelt de chocolade au bain-marie. Dat is de beste manier om chocolade te smelten. Door hem op een andere manier te smelten, vb. rechtstreeks in de pan of in de microgolfoven, riskeer je dat de chocolade meteen aanbrandt. Hoe kleiner je de chocolade breekt, hoe sneller hij gesmolten is. Voeg er een beetje boter aan toe, zodat de chocolade mooi glanst.

  2. Scheid het eigeel van het eiwit. Het is belangrijk dat er geen eigeel in het wit komt, want als er ook maar iets van vet in het eiwit komt, kan je het nooit meer stijf geklopt krijgen.

  3. Klop het eigeel met de suiker en klop het eiwit stevig. Ik doe de suiker bij het eigeel want de suiker gaat het eigeel garen. Zo zal de chocomousse nadien stevig worden. Het is voldoende geklopt als het eigeel ‘wit’ wordt. Dat kan je duidelijk zien. Het eiwit is goed geklopt als je de kom kan omdraaien zonder dat het eruit valt.

  4. Voeg de gesmolten chocolade bij het eigeel. Je moet de chocolade eerst bij het eigeel doen en dan pas het eiwit toevoegen want als je teveel roert in het eiwit dan zakt alles terug in en krijg je geen luchtig geheel. Je chocolade zal geen mousse meer zijn.

  5. Voeg nu pas het eiwit toe. Goed heffen met een spatel zodat er veel lucht in blijft. Niet alles in een keer want dan kan het schiften. Goed van boven naar onder mengen: zo wordt alles lichter. Laat opstijven in de koelkast onder plasticfolie gedurende minstens een uurtje. Dan is de mousse klaar om te serveren.

4
Average: 4 (3 votes)