Citroencupcakes met meringue

Ingrediënten

citroenpasta

  • 175 gr ongeraffineerde suiker
  • sap van 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 110 gr ongezouten boter, in blokjes gesneden

cupcakebiscuit

  • 100 gr zachte boter
  • 100 gr fijne suiker
  • 1 vanillestokje, de zaadjes eruit geschraapt
  • 2 eieren
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 1 citroen, enkel de schil
  • 3 el geconfijte citroenschil
  • 75 gr kant-en-klare citroenpasta (bakspeciaalzaak)

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 50 ml water
  • 100 gr fijne suiker
Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Amerikaans
Dessert
Gebak

Bereiding

  1. Voor de citroenpasta: Zet eerst je bain-marie klaar. Doe de suiker en het citroensap in een kom, voeg daarna de eieren en de boter toe. Laat het mengsel niet staan, maar begin meteen te kloppen, want de suiker en het zuur van de citroenen zullen de eieren laten stollen. Zet de kom op de bain-marie, maar zorg ervoor dat de kom het warme water niet raakt. Klop voortdurend tot de boter gesmolten is en het mengsel dikker wordt. Het mengsel zal tijdens het afkoelen nog dikker worden. Doe de citroenpasta in een gesteriliseerde pot en zet aan de kant terwijl je de biscuit bereidt.

  2. Voor de cupcakebiscuit: Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cupcakeschaal met papieren vormpjes. Klop de boter, de suiker en het vanillemerg in een grote mengkom tot je een licht en luchtig mengsel krijgt. Voeg één voor één de eieren toe en klop tot ze allebei goed vermengd zijn. Meng er de bloem onder samen met de citroenschil en eventueel de gekonfijte citroenschil. Schep een paar theelepels van het beslag op de bodem van de vormpjes, voeg een theelepel citroenpasta toe in het midden van elke cupcake en bedek met nog wat beslag. 6. Bak de cupcakes 15-20 minuten in de oven of tot ze lichtjes goudbruin zijn en terugveren als je zachtjes in het midden duwt.

  3. Voor de Italiaanse meringue: Maak een suikerstroop door de suiker op een zacht vuurtje op te lossen in het water. Klop de eiwitten op tot ze zachte pieken vormen en verdubbeld zijn in volume. Voeg geleidelijk de suikerstroop toe, terwijl je verder blijft kloppen. Zorg ervoor dat de suikerstroop de kloppers niet raakt. Blijf kloppen tot het meringuemengsel dik en glanzend is en afgekoeld. Ga dat na door aan de zijkant van de kom te voelen. Schep de meringue in een spuitzak en spuit wat meringue op elk cupcakeje. Laat de meringue lichtjes bruinen met behulp van een brander. Werk af met citroenschil en wat poedersuiker.

0
Nog geen stemmen