5 juli 2014: Welkom op de nationale veggie BBQdag!

Welkom op de nationale veggie BBQdag!
dinsdag, 1 juli, 2014 - 11:40
vegetarisch

Wie inschrijft kan aanstaande zaterdag de voetjes onder tafel schuiven in Aalst, Antwerpen, Gent, Hasselt of Kortrijk. Inschrijven is een must, lekker eten het resultaat! 

Heb je ervan genoten en wil je thuis zelf iets bereiden van het lekkers dat je op dit eetfestijn voorgeschoteld kreeg? Dan ben je een veggiedoener, die ik graag beloon met veggie bbq-tips en dito gerechtjes!

4 basistips

1. Niet te warm, niet te lang

Barbecueën of roosteren ontaardt vaak in verbranden. Om verbrande stukken te vermijden, stel je het rooster best in op de bovenste stand, zo ver mogelijk van de kolen vandaan.  Verbrand eten is immers heel ongezond. Zolang de barbecue veel hitte afgeeft, blijf je er best bij en draai je al het lekkers geregeld om om verbranden te voorkomen.

2. Olie op het vuur

Net zoals een goed biefstuk nog lekkerder wordt na een kruidig oliebadje, valt tofu, seitan en quorn nog net iets meer te pruimen na een stevige marinadebeurt. Daarnaast zorg je er op die manier ook voor dat je vleesvervangers en je groenten niet uitdrogen tijdens het grillen. Vergeet niet dat ze een pak minder vet bevatten dan vlees en je dus niet zuinig moet zijn met die marinade.

3. Klemmen = winnen

Of je jouw vegetarische burgers nu zelf maakt of in de supermarkt koopt: op de barbecue durven ze al eens uit elkaar te vallen. Gebruik daarom altijd een klemrooster zodat alles netjes bijeen blijft. Bovendien kan je er ook gemakkelijk allerlei groenten in grillen: van asperges over kerstomaatjes, auberginerepen, courgetteslierten tot wat je maar wil.

4. De superaardappel

Geen barbecue zonder patatjes in de schil! Wist je trouwens dat je helemaal geen aluminiumfolie nodig hebt om je aardappelen te poffen? Je legt ze gewoon zo in het vuur. Eens ze gaar zijn, ontdoe je ze van de schil en zal je versteld staan van de krachtige gerookte smaak!

 

3 Smulgerechten

Probeer deze receptjes thuis zelf uit op de barbecue of ga ze aanstaande zaterdag proeven op de nationale veggie barbecuedag. Het zijn stuk voor stuk winners met 100% kans op succes!  

1. Courgettepizza met verse pesto (recept)

De zelfbereide pesto van pijnboompitten, cashewnoten en basilicum maakt dit gerecht meer dan af.

2. Burgers van zoete aardappel en bonen met limoen en koriander (recept)

De combinatie van zoete, zure en aardse smaken, zorgen voor een fris en verrassend resultaat.

3. Seitan-peperspiesjes met gevulde tomaten (recept)

In dit gerecht leer je pittig marineren en vullen naar hartelust.