Ode aan de stoofpot: 5 redenen waarom wij fan zijn van stoofpotjes

woensdag, 19 november, 2014 - 09:39

We kunnen u tientallen redenen geven waarom we houden van dit gerecht, maar we beperken ons tot vijf.


1. Eenvoudig 
De meeste recepten zijn erg eenvoudig. Er moeten hoogstens wat groenten gesneden worden of het vlees moet gemarineerd worden. Daarna is het een kwestie van alles mooi in één pot te doen. Je hebt dus geen nood aan vier potten, enorm veel vreemde ingrediënten en hopen culinaire kennis. Zorg ervoor dat het vlees goed aangekleurd wordt en hou de stoofpot af en toe in de gaten. We willen nu eenmaal geen verbrand avondmaal.


2. Feestelijk
Feestelijk? 't Zal wel zijn! Wat is er leuker én vooral gezelliger dan samen rond de tafel zitten met in het midden een dampende pot stoverij? Een portie stoofvlees op zijn Vlaams is misschien iets te veel dagelijkse kost. Gebruik wild zoals hert, everzwijn of haas. Vervang het gewone bier door een betere trappist of een fles goede wijn. Voeg er wat extra groenten aan toe. Serveer het met kroketjes, gratin dauphinois of pommes duchesse. Zo zie je maar, een stoofpot is wel degelijk feestelijk.

 


3. Restverwerking
Heb je nog een halve stengel selder, een wortel en een ui over? Gooi ze dan zeker niet weg. Snij ze fijn en verwerk het in een stoofpot. Je kan er echt wel veel in kwijt. En de restjes van de stoofpot? Die vries je toch gewoon in.


4. Veel mogelijkheden
Moet het nog gezegd worden? Er zijn enorm veel mogelijkheden. Ten eerste kan je het maken met veel soorten vlees: van het eenvoudige en goedkopere kip en varken over schaap, rund en konijn tot het feestelijke haas, everzwijn, ree en hert. Daarnaast kun je verschillende bouillons, bieren of wijnen gebruiken. Verder zijn er nog de groenten. Wortel, selder, prei, tomaat, raap, pastinaak of peterseliewortel, het kan allemaal. Tenslotte kan je over de grenzen heen kijken. Een Louisiana stoofpot, een Indische curry of een Afrikaanse tajine, de ganse wereld kent stoofpoten. Stoofpotjes saai en altijd hetzelfde? No way.

 5. Tijdbesparend
Stoofpotjes zijn tijdbesparend. Ze zijn eenvoudig te maken, dat hebben we al gezegd. Snijden, aanbakken, stoven, laten pruttelen en daarna is het wachten. Tijdens het wachten kan je perfect de keuken opruimen of de rest van de maaltijd bereiden. Bovendien zijn de meeste stoofpotjes nog veel beter, als je ze de dag voordien maakt. De smaken zullen veel intenser zijn. De dag zelf moet je het dus alleen maar opwarmen. Handig tijdens de week als je even geen tijd hebt om te koken. Nog handiger is het tijdens de komende feestdagen. Een kerstmaal bereiden is sowieso veel werk. Tafel dekken, huis poetsen, winkelen, kerstinkopen doen en eten bereiden, druk is dus nog een understatement. Met een stoofpotje spaar je veel tijd uit. Maak het de dag of zelfs twee dagen op voorhand. Bereid je het toch dezelfde dag? Gebruik de tijd dat het pruttelt om op te ruimen en de tafel te dekken. Zet het stoofpotje gewoon weer op het vuur wanneer de gasten binnenkomen. Opgepast: op een laag vuurtje natuurlijk! Behalve af en toe eens roeren, moet je niets meer doen. Tijd genoeg om gezellig mee aan tafel te schuiven...
 
Ja, stoofpotjes... wij zijn fan. Heb je nu net zoals ons zin gekregen in dit heerlijk gerecht?

Bekijk één van onze recepten en kies jouw favoriet! 

Alle stoofpotrecepten