Stoofpot van schapenschouder met olijven, oregano en Griekse pasta

Ingrediënten

Op donderdag maakt Sofie het beste wat haar gast ooit at op reis. Deze keer reist ze met Stany Crets naar Griekenland. Op het menu: stoofpot van schapenschouder met Griekse pasta en yoghurtsaus. 

Tip: ben je geen echte schapenfan, probeer dan lamsschouder. 

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Grieks
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

  2. Pel de look. Maak een stuk of vijf gaatjes in de schouder en stop de look daar in. Steek er ook wat oregano, rozemarijn en tijm in. Kruid goed met peper en zout.

  3. Laat wat boter smelten in een grote braadslee. Kleur het vlees aan langs beide kanten. Steek ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Tip: zo smelt het vet nu al en wordt de stoofpot minder vettig.

  4. Was de paprika. Verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes. Snij ook de ajuin fijn.

  5. Stoof de ajuin aan in wat boter. Voeg de paprika toe. Voeg de pasta toe en roer. 

  6. Snij de kaas in stukjes. Roer in de pasta. 

  7. Ontpit de olijven.

  8. Voeg de olijven en kaas toe aan de groenten. Blus met de fond. Voeg eventueel een scheutje porto toe. Kruid met peper en zout. 

  9. Haal de schouder uit de oven en leg in de pot. 

  10. Steek drie uren in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.

  11. Maak ondertussen de yoghurtsaus. Schil de komkommer. Snij samen met de look en kruiden fijn.

  12. Meng de look, kruiden en komkommer onder de yoghurt. Roer er olijfolie onder. Zet opzij in de koelkast.

  13. Controleer of het vlees gaar is. Haal uit de oven en serveer met de yoghurtsaus. 

0
Nog geen stemmen

Culinaire tip

Wil je dit gerecht zelf eens maken? Goed idee! 

 

Wist je dat het perfect de avond voordien gemaakt kan worden?

1. De yoghurtsaus kan je maken en in de frigo bewaren.

2. Bak het vlees aan, stoof de groenten aan en zet opzij. Steek de stoofpot in de oven drie uren voor de gasten arriveren. Ondertussen kun je opruimen, de tafel dekken, hapjes maken, desserts bereiden of gewoon gezellig bij jouw gasten zitten.

 

Veel succes!